Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGrad Makarska i Imperial Riviera nakon 15 godina spora sklopili nagodbu vrijednu...

Grad Makarska i Imperial Riviera nakon 15 godina spora sklopili nagodbu vrijednu gotovo dva milijuna eura

Grad Makarska i Imperial Riviera sklopili su nagodbu vrijednu gotovo dva milijuna eura kojom su, uz mirno rješenje dugotrajnog imovinskopravnog spora, osigurana i značajna sredstva za podizanje kvalitete života u lokalnoj zajednici u vrijednosti od 600.000 eura. Ovu su odluku podržali svi gradski vijećnici na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća-

Sudski spor vodio se zbog regresne isplate naknada koje je Grad Makarska prethodno isplatio bivšim vlasnicima zemljišta, zbog izvlaštenja provedenog za vrijeme bivše države, a na kojima su sagrađeni hoteli Meteor i Dalmacija.

Na inicijativu Grada Makarska i uz obostranu spremnost da se mirnim putem riješi spor, koji je na Trgovačkom sudu trajao punih 15 godina, uspješno je provedena medijacija te je potom usuglašen tekst nagodbe koji su odobrili i Gradsko vijeće Grada Makarske i nadzorni odbor Imperial Riviere.

– Ovo je izrazito pozitivno za grad jer će nam biti refundiran cijeli iznos koji smo platili bivšim vlasnicima zemljišta, a dodatnih 600.000 € biti će namijenjeno za projekte od društvenog značaja. Zahvaljujem Imperial Rivieri na spremnosti da otvorena pitanja riješimo mirnim putem, a zajednička dobra volja rezultirala je nagodbom od koje će najviše koristi u konačnici imati naši građani, poručio je gradonačelnik Grada Makarske Zoran Paunović.

Prema nagodbi, Imperial Riviera će Gradu Makarska tijekom sljedeće dvije godine uplatiti 1,3 milijuna eura koje je Grad prethodno isplatio bivšim vlasnicima zemljišta, dok će dodatnih 600 tisuća eura u narednih pet godina usmjeriti izravno u projekte za djecu s posebnim potrebama, opremanje dječjih vrtića te brigu o starijima i nemoćnima.

– Zadovoljan sam što smo uspjeli postići sporazum kojim su osigurani i preduvjeti za daljnje investicije te razvoj poslovanja naših hotela u Makarskoj u koje smo do sada uspješno uložili 29 milijuna eura. Zahvaljujem se Gradu Makarskoj na spremnosti da spor riješi mirnim putem, kao i medijatoru te cijelom pravnom timu na velikom angažmanu. Ova nagodba je u zajedničkom interesu svih, a posebnu vrijednost ima za razvoj destinacije i boljitak lokalne zajednice. Nastavit ćemo ulagati u zaposlenike, kvalitetu smještaja i usluga te turističku infrastrukturu otvorenu gostima, sugrađanima i posjetiteljima, istaknuo je Alen Benković, predsjednik Uprave Imperial Riviere.

Na samoj sjednici prijedlog odluke obrazložio je Vedran Ramadanović, odvjetnik kojeg je ova gradska uprava angažirala zbog spomenutog spora, a koji je i sam rekao da ovakvo okončanje zbilja drži najboljim za grad. – Odvjetnicima, nekim odvjetnicima bi možda odgovaralo da to traje i dalje, ali kao rođeni Makaranin smatram da je ovo bolji put, kazao je.

Podsjetio je da je Grad Makarska 2007. godine isplatio vlasnicima zemljišta oko 10 milijuna kuna (ekvivalent 1,3 mil. eura, op.a.), te da je Grad Makarska podnio tužbu radi isplate tog iznosa. – Parnica se vodi 15 godina, a nije donesena ni prvostupanjska odluka. Riječ je o vrlo kompliciranoj parnici, o vrlo neizvjesnom i skupom sporu koji se sporo terminira.

U protekle tri godine predstavnici Grada i Imperial Riviere su intenzivno pregovarali na način da se postigne neka pravedna nagodba s aspekta Grada, rekao je dodajući kako su odabrali medijatora i vrhovnog suca dr. Srđana Šimca.

Vijećnik Jure Brkan iz pozicije bivšeg gradonačelnika podsjetio je na kronologiju spora kazavši kako je ondašnji gradonačelnik Marko Ožić Bebek napravio presedan tuživši hotelsko poduzeće u vlasništvu RH te kako se u mandatu Tonćija Bilića potrošilo tri milijuna kuna na odvjetnike i “bjesomučno parničenje”. Kad je Brkan došao na vlast, kaže da su razdvojili sporove na dva, rješavajući prvo postupak s Rivijerom. – Grad Makarska je tu profitirao, a kasnije je došla korona i promjena vlasti, objasnio je.

Odluku su pozdravili i Klub vijećnika SDP-Stjepan Zelić te NLO, pa je jednoglasno usvojena.

Ivona Ćirak/foto M.D., screenshot

- Oglas -