Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGrad Makarska financira osnovnim školama ormariće i menstrualne potrepštine, evo kako to...

Grad Makarska financira osnovnim školama ormariće i menstrualne potrepštine, evo kako to funkcionira

Gradonačelnik Zoran Paunović danas je, povodom početka nove školske godine, na svojoj Fb stranici objavio vijest kako je Grad Makarska nabavio školske ormariće te besplatne menstrualne potrepštine za učenice viših razreda. Za koga su namijenjeni ormarići, kako funkcionira financiranje menstrualnih potrepština i odakle je došla inicijativa upitali smo ravnateljice dviju makarskih osnovnih škola.

Kako nam je rekla Marica Gržić, ravnateljica Osnovne škole Stjepana Ivičevića, ormariće su namijenili učenicima nižih razreda. Svi učenici od 1. do 4. razreda dobit će ormarić u koji će moći pohraniti svoje stvari, a radi se o 354 ormarića.

– Prijedlog je došao od Grada Makarska, ali poklopio se nekako i sa željama učenika. Naime, u Vijeću učenika izrazili su između ostalog želju da imaju svoje ormariće, vjerojatno inspirirani američkim filmovima, pa se to nekako poklopilo s inicijativom Grada.

Što se tiče menstrualnih potrepština, ormariće s potrepštinama postavili smo u ženske WC-e kao i u invalidski WC, ali ne u predprostoru nego unutra, rekla nam je Gržić.

Dodaje kako su i učenici viših razreda izrazili želju za ormarićima, ali za sada ih nemaju gdje postaviti. Prije će, kako nam je rekla Gržić, trebati riješiti dogradnju škole.

U Osnovnoj školi oca Petra Perice nabavljeno je 216 ormarića. Međutim, kako doznajemo od ravnateljice Renate Gudelj, muči ih nedostatak prostora pa još nisu sigurni kako će ih rasporediti. Učenika nižih razreda ima oko 240, a prostora u kojemu se mogu postaviti ormarići dostaje za manji broj ormarića.

– Stoga smo razmišljali da ih ipak namijenimo učenicima viših razreda. Učenici nižih razreda ionako ostavljaju likovni pribor i kutije u učionicama u za to predviđeni prostor, dok knjige nose sa sobom, pa smo mislili da je bolje ostaviti ih za starije učenike koji će unutra moći pohraniti opremu za tjelesni odgoj i slično, rekla je Gudelj.

Što se tiče menstrualnih ormarića, postavili su ih na tri mjesta u školi, u dva ženska WC-a za učenice i kod zbornice. Oprezni su zbog mogućeg uništenja ormarića pa su za sada na tri mjesta.

Na pitanje jesu li ranije imali nešto slično, odvraća kako jesu. – Menstrualne potrepštine mogle su se uzeti u učionici biologije, kod pedagoginje i u uredu kod mene, u slučaju da nekoj učenici zatreba, kaže ravnateljica.

Na upit tko je tražio ormariće odvratila je kako je Grad predložio njihovu nabavku i postavljanje.

Koliko je ukupno izdvojeno za ormariće, nemamo točan podatak jer nam ravnateljica Gržić nije znala reći. U 0snovnoj školi oca Petra Perice izdvojeno je 13.200 eura.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

 

- Oglas -