Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGrad kupuje prostor Zmaja vrijedan 1,9 milijuna kuna: evo koji su razlozi...

Grad kupuje prostor Zmaja vrijedan 1,9 milijuna kuna: evo koji su razlozi i tko je doveo do toga

Na Gradskom vijeću grada Makarske, koje će se održati u petak, bit će i jedna zanimljiva točka dnevnog reda – riječ je o namjeri Grada za kupnju nekretnine koja je u vlasništvu HRNK Zmaj. Naime, u prosincu je Zmaj rapisao javni poziv za kupnju prostora površine 57 kvadrata na Kačićevom trgu (najmoprimac su bila Grabovac vina, op.a.), a Grad je iskazao namjeru za kupnju i to u iznosu od cca 1,9 milijun kuna. Početna je cifra, inače, iznosila 1,72 milijuna kuna, što znači da je kvadrat procijenjen na oko 4400 eura.

Prije toga bi Grad trebao osigurati sredstva kroz prvi rebalans proračuna, budući ova kupnja očito nije bila u planu gradske uprave odnosno nije inkorporirana u proračun.  Kako doznajemo, na natječaj koji je raspisan u prosincu prošle godine pristigle su tri ponude. Posebnom je odlukom Zmaj ponudio Gradu pravo prvokupa i prema riječima tajnika Maria Gojaka, bilo bi im drago da upravo Grad postane vlasnikom ovog prostora. Obveza prava prvokupa proizlazi iz članka 37. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kako Grad navodi i u svojem obrazloženju koje će se u petak naći na glasanju.

Odluka skupštine kluba datira čak iz 2017.godine, da bi tek 2020.godine izvršni odbor donio odluku o proceduri. Razlog prodaji je ovrha; riječ je o iznosu koji se penje do 640 tisuća kuna, od čega 240 tisuća kuna otpada na glavnicu, dok su sve ostalo kamate. Ovršitelj je Mate Jujnović, vlasnik Prometa, koji je do pred par godina vozio djecu na natjecanja, da bi tada suradnja prestala. Dug je star nekih devet godina, i kako doznajemo, nastao je iz dogovora koji datira iz vremena kad je Jujnović bio član predsjedništva kluba, odakle je prilično davno izašao. Jujnović je tad stavio blokadu na nekretninu i Zmaj nije baš imao previše izbora osim da prodaje nekretninu. U svakom slučaju, evidentno je da će trećina iznosa otići na pokrivanje duga, a ostalo će pokrivati troškove rada kluba koji se od ove godine financira putem Zajednice sportskih udruga.

Inače, zanimljivo je da je prostor postao vlasništvom Zmaja prije 30 i kusur godina, kada ga je ondašnja Općina Makarska darovala klubu. Kakvi su planovi Grada, nismo uspjeli doznati do zaključenja pisanja članka jer nam je gradonačelnik Zoran Paunović ostao nedostupan.

Kontaktirali smo vijećnike oporbe. Ivana Franić iz NLO-a rekla je kako će stav iznijeti na Gradskom vijeću, dok je Jure Brkan poručio kako će svakako podržati kupnju ovog prostora. – Grad će moći dati u najam i ubirati puno veća sredstva nego je to uspijevao Zmaj, a osobito kada smo mi preuzeli vlast i kada je Zmaj bio dužan kao Grčka, u kojem periodu ne znam ni koliko ni što je išlo na račun kluba u ime najma. Znam samo da se dug gomilao i da je ovrha i išla zbog duga koji datira iz razdoblja od 2013.do 2017.godine, a taj se dug kasnije jednostavno nije uspijevao pokrivati iz redovnih sredstava, rekao je Brkan.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

 

- Oglas -