Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGoran Jović, predsjednik Udruge Mike: Postavili smo visoke ciljeve, ali vjerujem da...

Goran Jović, predsjednik Udruge Mike: Postavili smo visoke ciljeve, ali vjerujem da ćemo moći ukorak s njima

Kada smo prije dvadesetak dana donijeli fotoizvještaj s dvanaestog po redu Mike festivala, održanog na GSC Makarska te u Parku Fra Jure Radića, napisali smo kako je najomiljenija makarska manifestacija i ove godine opravdala sva očekivanja.

Nekoliko tisuća posjetitelja moglo je uživati u izvrsnom programu osmišljenom od strane ekipe prijatelja pokojnog Milana Ožića Mikea, a realiziranom uz pomoć više od stotinu volontera, sve kako bi se još jednom stvorila atmosfera po kojoj je ovaj festival prepoznatljiv već godinama.

Od skromnih početaka uz nogometnu utakmicu te nastupe lokalnih bendova, festival Mike strpljivo je gradio imidž kojeg ponosno nosi danas, odnosno imidž festivala koji okuplja neke od najvećih zvijezda regije, a u svojoj je srži uvijek bio – i ostat će – namijenjen prije svega Makaranima, odnosno domaćoj ekipi.

Dok su se zastori na sam festival spustili prije tri tjedna, aktivnosti Udruge Mike traju i dalje. Naime, u skorom će razdoblju biti podijeljena i sredstva od natječaja kojeg udruga redovito provodi, a koji će ove godine pomoći vrtićima i školama Makarske rivijere s ukupno 6.000 eura. Sve su to bili povodi da sjednemo na kavu i kraći razgovor s predsjednikom udruge Mike Goranom Jovićem.

– Najveća snaga našeg festivala su donatori i volonteri. Naši donatori nam pomažu godinama, a od najmanjeg pa do najvećeg iznosa, svi oni s guštom doniraju koliko mogu i onda dolaze uživati na koncertima i na mjestu mogu vidjeti u što zapravo ulažu i što se može stvoriti iz svega toga. S druge strane ovako kompleksan posao bi bio sasvim nemoguć bez više od stotinu volontera koji daju sve od sebe zajedno s nama. Svakako, tu je i Grad Makarska koji nam je partner i koji svake godine izlazi u susret infrastrukturom koju nam pruža. Naravno da su neizostavan dio i posjetitelji, kojih je svake godine sve više i to nas stvarno čini ponosnima .

– Osim toga, kao udruga se trudimo pomoći u svakodnevnom životu i biti na korist zajednici koliko možemo. Ove smo godine putem natječaja osigurali oko 6.000 eura za potrebe vrtića i škola, upravo smo u realizaciji toga i vrlo skoro će sva sredstva biti dodijeljena dobitnicima na natječaju – govori Jović.

Naime, na Natječaj za poboljšanje infrastrukture i poboljšanje uvjeta u odgojno-obrazovnim i sličnim institucijama Makarske rivijere ove su godine pristigle 22 prijave iz 13 ustanova, a ukupno će se financirati njih 16 u ukupnom iznosu od 5938,63 € – u pitanju su projekti osnovnih škola Bariše Meštra Granića i dr. Franje Tuđmana iz Baške Vode i Brela, Osnovne škole Stjepana Ivičevića iz Makarske, kao i dječjih vrtića Grdelin, Maslačak, Maslina, Pčelica, Radost, Zvončica, Vrapčić, Gradac i Veseljko.Uz to, na Natječaj za ovogodišnji Mike vizual pristiglo je više stotina radova iz vrtića i škola s Makarske rivijere, od kojih su odabrana dva pobjednička, i to radovi učenice 4. l razreda SS fra Andrije Kačića Miošića Antee Olah te Klare Kondža iz 1.c razreda OŠ Stjepana Ivičevića.

Kako ističe Jović, organizatorima festivala možda je i najveća nagrada za dosadašnji trud činjenica da je Memorijal Mike kroz godine postao prepoznat u smislu da je prerastao u događanje čiji se datum obilježava na kalendarima gotovo svih makarskih obitelji, ali i sve većeg broja glazbenih izvođača koji dolaze – zadnjih nekoliko izdanja obilježili su Goran Bare, Rambo Amadeus, Mile Kekin, Urban, Let3, Laka, ABOP, Rezerve, Songkillers, a za vjerovati je da će se ovako kvalitetna lista nastaviti i dalje.

Zvijezda ovogodišnjeg Memorijala Mike bio je Rambo Amadeus (foto: privatni album)

– Istina je da se festival dosta proširio u odnosu na prve godine međutim s jedne je strane ostao isti, jer u pitanju je i dalje prije svega mjesto druženja Makarana, mjesto pozitivne atmosfere i dobre glazbe. Naravno, od samih početak festival se širi, a ta tendencija širenja traje i dalje – dodaje Jović.

Upitali smo ga u kojim se smjerovima festival uopće može dalje širiti s obzirom da se već radi o cjelodnevnom programu koji, dojma smo, sasvim pokriva kapacitete koje pruža trenutna lokacija, a koja je je opet, kazali bi, idealna za sam festival s obzirom da su popodnevni i večernji program jedan od drugih odvojeni praktički samo jednom ogradom.

– Razgovarali smo dosta o tome a razgovarat ćemo i dalje. Ono što nam se, u teoriji, učinilo jedinim logičnim izborom za širenje je dodavanje još jednog popodneva. Opet, to iziskiva još volontera i još organizacije i to je za sada samo teorija, budućnost će pokazati koliko je taj dio izvediv. A s druge strane, festival se može širiti i u smislu izvođača. Istina je da smo zadnjih godina letvicu već podigli visoko i sebi postavili mnoge izazove što se tiče glazbenih gostiju, ali vjerujem da ćemo moći ukorak s time.

Kako su sami gosti reagirali na festival? Sviđa li im se koncept?

– Dojam nam je da su izvođači do sada bili prezadovoljni. Činjenica je da mi gajimo jedan urbani rock festival i da je iza nas sada već duga lista onih koji su nastupali, od samih početaka kada smo se mogli osloniti samo na domaće snage do zadnjih nekoliko godina kada u Makarsku dolaze i najveća domaća rock imena. Rambo nam kaže da on nikad nije vidio ovakav spoj popodnevnih i večernjih događanja, na to smo svakako ponosni, kao što smo i ponosni na to da nas prepoznaju i rado dolaze u Makarsku.
O.Franić/ foto: Goran Morović, O. Franić

- Oglas -