Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaRIVIJERATučepiGLAZBENO – POETSKI UŽITAK KOD CRKVICE SV. JURE U TUČEPIMA Veličanstveni poj...

GLAZBENO – POETSKI UŽITAK KOD CRKVICE SV. JURE U TUČEPIMA Veličanstveni poj peterostrukih omiških pobjednika uz fjoret Fjoreta

Divnu su glazbeno – poetsku čaroliju propustili svi koji se u nedjelju navečer nisu zatekli u Tučepima, u dvoru stare crkvice sv. Jure. U čarobnom ambijentu, negdje na međi gordog Biokova i smirenog mora, ljepljivu srpanjsku noć nestvarno lijepim četveroglasjem obojala je muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog.

Peterostruki osvajači Zlatnog štita Festivala dalmatinskih klapa u Omišu okupljenima su podarili koncert za pamćenje. Ploveći kroz klapske iskone Ljube Stipišića Delmate i ostalih klapskih skladateljskih velikana pa sve do klapskih obrada, momci iz klape Vinčace pokazali su i dokazali kako su upravo tamo gdje kvalitetom pripadaju – na samom vrhu klapskog pjevanja.

Gošće na njihovom koncertu, čiji su organizatori Općina Tučepi i Turistička zajednica Općine Tučepi a inicijator i organizator ‘iz sjene’ Zvonko Gilić, bile su Fjoretice. One su, pak, svoj set otvorile skladbom ‘Biokovo oče o’kamena’ koju je maestro Duško Tambača uglazbio na stihove Ivice Mijačike. Neslužbenu himnu Biokova maestralno je kazivao dramski umjetnik Joško Ševo koji je očarao publiku recitalima antologijskih hrvatskih pjesnika.

Više od sat i po vremena ljubile su se klapska pjesma i poezija, na oduševljenje svih prisutnih, usput otvorivši pitanje zbog čega se ta, prirodom i Bogom dana pozornica, ne koristi češće nego njeno zaživljenje biva osuđeno tek na inicijativu zanesenih pojedinaca.
MD/foto MD

- Oglas -