Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaGLAS PODUZETNIKA: Sabor se raspušta, a što je s reformama, gospodo? Izboru...

GLAS PODUZETNIKA: Sabor se raspušta, a što je s reformama, gospodo? Izboru u srpnju su katastrofalan potez

Poduzetnici se pitaju ovih dana zašto isplate sredstava za mjere za očuvanje radnih mjesta kasne? Mnogi od onih kojima su ipak stigle nisu dobili pune iznose. Primanje zahtjeva za kredite za likvidnost je obustavljeno jer novaca nema. Nije teško iz svega ovoga zaključiti da je državna blagajna prazna.  Postavlja se pitanje i hoće li uopće biti novaca za mjere za svibanj koje će se isplaćivati u lipnju – stoji u priopćenju Glasa poduzetnika.

-Dok poduzetnici brinu, vladajući spokojno raspuštaju Sabor. Izbori su sve bliže, političari već gaze duboko u kampanju, ali propuštaju spomenuti gospodarsku krizu koja se već zahuktala.  Zbog svega toga članove udruge Glas Poduzetnika, a i sve ostale poduzetnike i zaposlenike u privatnom sektoru, čeka neizvjesna budućnost! Dodajmo tome još da od ponedjeljka imamo tehničku Vladu, što znači da nema donošenja novih mjera niti donošenja zakona. Do jeseni nećemo imati novu Vladu, a ako se ne uspostavi većina u novom Saboru, možda i dulje. Tehnička vlada se ne može zaduživati, ne može provesti mjere, a ni uvesti promjene u sustavu. Udruga Glas poduzetnika smatra da je raspuštanje sabora u ovakvoj situaciji, određeno odlukom o izborima već u srpnju, katastrofalan potez! Smatramo da je to izrazito neodgovorno prema gospodarstvu, prema radnim mjestima, a u prvom redu prema građanima ove zemlje.

“Vlada ovim potezom stavlja političke kalkulacije i svoj osobni politički opstanak ispred interesa građana, gospodarstva i poduzetnika. Važnije im je ostati na vlasti nego provesti ključne reforme. Da imaju hrabrosti i sposobnosti proveli bi sada sve ključne dugoročne reforme poput porezne reforme, pravosudne reforme, uvođenja transparentnosti i digitalizacije te pripremili ključne pakete reformi javne i lokalne samouprave, a tek onda izašli na izbore krajem godine ili u siječnju, do kad je maksimalni zakonski rok. S izborima u srpnju ispada da žele kalkulantski iskoristiti trenutak kada im je u javnosti narasla popularnost, a građani i gospodarstvo će iduća četiri mjeseca imati tehničku Vladu. Ako kojim slučajem dođe do smjene vlasti, novoj Vladi će trebat još šest mjeseci za prilagodbu čime se gubi sve ovo vrijeme koje se moglo utrošiti na provođenje konkretnih reformi baš u trenutcima krize kada se takve stvari i mogu realizirati. Iduće godine opet neće biti dobar trenutak jer će se ekonomija oporavljati i tako ćemo propustit još jednu priliku. Ovo je jako neodgovorno ponašanje“ rekao je ekonomski analitičar udruge Glas poduzetnika Vuk Vuković.

Egzistencija građana pala je u drugi plan, dok je politički interes vladajućih još jednom važniji od svega ostalog.  Što će biti s preko milijun ljudi u Hrvatskoj koji danas rade u privatnom sektoru i koliko njih će ostati bez posla, hrvatske političare za to nimalo nije briga – piše Glas poduzetnika.

M.D. / ilustracija facebook

- Oglas -