Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGASTRO RIVIJERA Učenici učili od chefova: od kombuche preko testa iz poznavanja...

GASTRO RIVIJERA Učenici učili od chefova: od kombuche preko testa iz poznavanja riba, pa do jela za prste polizat

U kabinetu konobara okupila su se ukupno 2 razreda i to prvi smjera konobari te treći razred smjera THK i zajedno slušali priču mladog obrtnika Hrvoja Belančića koji je prošle godine pokrenuo proizvodnju Koche Kambuche. Po zanimanju vrsni kuhar sa zavidnim radnim iskustvom, Hrvoje je u hobiju otkrio novu strast koju je vremenom pretvorio u poduzetničku priču. Učenici su se vrlo brzo uključili nizom pitanja na koje je Hrvoje spremno odgovarao  a zanimao ih je i postupak i kapaciteti proizvodnje kao i marketing. Najbolji način da se shvati priča o kombuchi, piću koji originalno dolazi iz Kine  bila je upravo degustacija a u posluživanje pića uključeni su učenici pa se ponovo spojila teorija i praksa.

Toni i Ante odradili su fantastičnu prezentaciju u kuhinji.
Toni Čobrnić  vješto je mentorski spojio svoju vještinu ribarenja i kuhanja, baš onako kako je to inače isprepleteno u obiteljskom obrtu za ribarstvo i ugostiteljstvo GUSARI iz Tučepi.  Naime, Toni je pripremajući se za ovu radionicu rano ujutro “podigao” mrežu pa je radionica započela testom prepoznavanja ulovljene ribe u  kojoj se našlo nekoliko vrsta i to:  šanpjer, škrpun, pauk, batofina, pirak, sipa i dvije vrste volaka. Pohvala za učenika koji je imao sve točne odgovore i dolazi iz Baške Vode! Od ribe je Toni pripremio crni rižot te brujetin od sipe i volaka, a učenicima dao puno kulinarskih savjeta, naglašavajući da jako voli raditi sa mladim ljudima što se i vidjelo kroz cijeli nastup.
Ante Matić, vlasnik Pointa iz samog srca Makarske svjesno je zadao meni za koji je znao da će se svakog učenika pronaći odgovarajući zadatak. Tako je na radionicu donio pripremljeno tijesto od kojeg su učenici radili domaću tjesteninu na kojoj su se bazirala dva jela. Prva je tako bila sa skuhanom šalšom sa u kojoj je sol mijenjao inćun, mozarelom burattinom i uljem od bosiljka kojeg su učenici trebali sami prIpremiti,  dok je druga tjestenina bila sa kozicama, biftekom i tartufima.
Sinkroniziranim radom Ante i Toni istovremeno su servirali pripremljena jela, uz obrazlaganje tehnika tehnika prezentacije, a kuhinju je preplavio miris mora.
M.D./foto A.Bebić
- Oglas -