Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGASTRO RIVIJERASrednjoškolci će u petak učiti od makarskih slastičarki Ane Skender i...

GASTRO RIVIJERASrednjoškolci će u petak učiti od makarskih slastičarki Ane Skender i Suzane Mustapić

Projekt edukativnih radionica  nazvan „Gastro Rivijera“ u organizaciji Ceha za ugostiteljstvo i turizam makarskog Udruženja obrtnika, nastavlja se dalje sa novim školskim polugodištem.
Podsjetimo, ovaj projekt usmjeren je primarno na poticanje interesa za upis strukovnih zanimanja i postavljen na način da se kroz stručnu. praktičnu edukaciju u izvedbi lokalnih majstora obrtnika podižu kompetencije učenika u ugostiteljstvu, pripremi i posluživanju hrane i pića.
Prva  radionica održana  u prosincu prošle godine koju su moderirali kuhari majstori Tomaš Mario i Marin Ivanac zajedno sa vinskim edukatorom Danielom Čečavac zaokupila je pažnju šire medijske  javnosti. Ovo je ujedno najefikasniji način mijenjanja generalno skeptične percepcije mlađih generacija i roditeljske populacije naspram izboru strukovnih zvanjima.  Što je najvažnije, projekt je odlično primljen strane učenika koji su potvrdili da vole ovakav oblik učenja.
Druga u nizu radionica ovog tipa održati će se u petak 03.02.2023. sa početkom u 9 sati.
U kabinetu kuhinje makarske Srednje strukovne škole obrađivati će se tema Slastičarstvo &
Sourdough pekarstvo, a  učenici smjera turističko hotelski komercijalist imati će priliku učiti i sudjelovati u radionici koju ovaj put moderiraju dvije majstorice.
Ana Skender, vlasnica makarskog obrta za proizvodnju kruha, peciva i slastica Zrno cukra
osnovanog 2019. i  ujedno jedinog obrta na području makarske rivijere sa ovom registriranom djelatnošću, obučavati će učenike u dijelu pripreme slastica.

Ovaj obrt već je surađivao sa strukovnom školom i Ana vrlo rado dijeli svoje znanje motivirajući tako mlade ljude na izbor slastičarskog zvanja koje u gastronomiji ima važnu ulogu.
Drugi moderator biti će Suzana Mustapić koja zajedno sa suprugom vodi obiteljski restoran Il Golfo koji u svibnju puni okruglih 25 godina rada. U nastojanju da gostima svog restorana ponudi kruh najbolje kvalitete, Suzana je kroz rad u kuhinji  otkrila svoj veliki talent i strast koju unosi u pripremu dizanih tijesta.
Koordinator projekta Gastro Rivijera  Ante Matić, predsjednik Ceha za ugostiteljstvo i turizam pri Udruženju obrtnika Makarska poručuje da „projekt ima dogovorene daljnje radionice u veljači i da će se fokus staviti i na kompetencije u turizmu“. Resurse izvora znanja nalazimo u bogatoj bazi od preko 1400  obrta od Brela do Živogošća  koji spadaju pod Udruženje obrtnika Makarska.
„Svaki edukator zasebna je pričao o uspješnom vođenju vlastitog posla i izdvojeni primjer dobre prakse čime potičemo poduzetnički duh“ , poručuju iz makarskog Udruženja obrtnika.

M.D./foto Udruženje obrtnika

- Oglas -