Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIK„GASTRO RIVIJERA“ – DRAGAN BEGIĆ : Dinamičan opis posla turističkog vodiča zainteresirao učenike...

„GASTRO RIVIJERA“ – DRAGAN BEGIĆ : Dinamičan opis posla turističkog vodiča zainteresirao učenike  

Dragan Begić, turistički vodič i vlasnik obrta za usluge „Jere“ iz Tučepi održao je u srijedu 15.02. učenicima THK razreda makarske strukovne škole edukativno predavanje o zanimanju turističkog vodiča. Događaj je najavljen programom projekta „Gastro Rivijera“ u organizaciji obrtnika makarske rivijere.

Djelatnik u turizmu sa dugogodišnjim slažem koji u radu suvereno koristi njemački, engleski, švedski i nizu razinu norveškog jezika u svom je predavanju u potpunosti iskoristio vještinu pristupa grupi i zadržavanja fokusa.

Dokaz je niz pitanja koja su postavljena od strane učeničke publike od toga da li se ikada netko od turista izgubio, koji je najljepši hrvatski otok pa do zamolbe da im nešto ispriča na švedskom jeziku.

„Želite li raditi ovaj posao trebali bi biti komunikativni,  voljeti svoju zemlju, tradiciju i kulturu, voljeti izazove i svakako tečno pričati najmanje jedan strani jezik“ objasnio je Dragan Begić.

U predavanju su učenici saznali kako i gdje završiti tečajeve za turističkog vodiča, dobiti licence, započeti karijeru i pokrenuti posao.
Zašto je bitno biti spreman na izazove, objasnio je na nekoliko primjera iz prakse rada sa gostima. Najdojmljivija je bila priča o turistkinji koja je u moru kod Tučepi u toku kupanja izgubila zubalo. Odmah su angažirani ronioci iz lokalnog kluba koji su, na opće čuđenje uspjeli pronaći dragocjeno pomagalo a događaj je završio spontanom proslavom od strane cijele grupe.

Dinamično predavanje učenicima je živopisno oslikalo zanimljiv posao turističkog vodiča. Edukator Dragan Begić apostrofirao je isto što i kolegica Petar Mravičić u predavanju o agencijama: „Učite strane jezike jer će te tako najbolje pronaći svoje mjesto na tržištu turizma“.
MD/foto UOM

- Oglas -