Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGAF Izletnike iz BiH, zemlje čiji turisti spadaju u top tri tržišta,...

GAF Izletnike iz BiH, zemlje čiji turisti spadaju u top tri tržišta, optužio da ostavljaju smeće pored kanti

Gradonačelniku Zoranu Paunoviću očito treba odmor ili savjetnik koji će mu objasniti da prvi čovjek grada mora malo više pripaziti na svoje javne istupe. Posljednji slučaj u kojemu je gradonačelnik napravio ogroman gaf jest izjava dana Makarskoj kronici, a čija je tema bila (ne)čistoća grada. Naime, gradonačelnik je kazao sljedeće: “sve te vreće smeća pored kanti za otpatke ostavljaju ljudi koji dolaze na jednodnevne izlete u Makarsku iz BiH. Njih autobus samo iskrca, oni na plaži jedu i peku roštilj i ostave samo smeće, a od njih nema zarade”.

Na takav način govoriti o turistima našeg grada, i pritom ih još geografski pozicionirati, ne priliči nijednom turističkom radniku, a još manje gradonačelniku. Možemo zaključiti da mu treba filter koji će pročistiti sporne tvrdnje koje mogu biti uvredljive, politički nekorektne ili na rubu diplomatskog incidenta, poput ove posljednje.

Možemo zaključiti kako ništa manje ne zabrinjava činjenica da je sadržaj koji treba filter po svoj prilici – iskren i autentičan. Gradonačelnik očito zaista vjeruje da se trebamo riješiti turista koji nam ne donose zaradu, i na to uvjerenje ima pravo, no samo kao njegovo osobno građansko uvjerenje. Koliko je ljudski u redu klasificirati turiste po dubini njihova džepa posebna je tema, no ovdje se radi o javnom istupu makarskog gradonačelnika koji svoje stavove o jednodnevnim turistima iz BiH iznosi javno. Kao netko tko predstavlja instituciju grada i njegovih građana naprosto ne smije sebi dozvoliti takav narativ.

Takav diskurs ne samo da je uvredljiv nego je i iznimno štetan, a koliko štetan, dovoljno se prisjetiti izjava bivšeg urednika Makarskog primorja Ive Ćurkovića koji je na određeni način jednodnevne goste iz BiH nazvao gostima koji su višak. Trebalo je dosta vremena da se zaboravi izazvani skandal, jer su se tom izjavom uvrijeđenima pronašli svi oni koji dolaze na Makarsku rivijeru iz BiH, a ne samo oni koji skoknu na jedan dan okoristiti se ljepotom našeg mora.

Treba li uopće naglašavati da su turisti iz BiH treći po brojnosti, turisti koji su u ovoj godini u prvih šest i pol mjeseci ostvarili preko 70 tisuća noćenja, i koji su ostvarili 13 posto noćenja u ukupnom turističkom prometu u ovom periodu. Možda će gradonačelnik kazati kako nije mislio na sve nego samo one jednodnevne, no i takva bi obrana bila djetinjasta i bespredmetna. Prije svega, ako je mislio na opterećenje infrastrukture zbog jednodnevnih turista, onda je tako trebao i reći. Premda, pomorsko dobro je, po zakonu, slobodno za sve, a opterećenje infrastrukture je daleko ozbiljniji problem iz aspekta zgrada s neregistriranim apartmanima/stanovima.

Unatoč tome, dozvole za nove stambene objekte uredno se izdaju, a ni novi prostorni plan neće ih zaustaviti. To je opterećenje infrastrukture. Jednodnevni izletnici su se ionako pokušali demotivirati uvođenjem skupih dnevnih parkirnih karti i korištenja ugibališta, a ako se hoće nastaviti dalje s uvođenjem nekakvih naknada, treba vidjeti što je zakonski moguće. I to je legitimno.

Naposljetku, što god da je mislio, nije na takav način smio govoriti o turistima s našeg susjednog tržišta. Niti bilo kojeg drugog.

Uostalom, bilo bi korisno napokon definirati koja su tržišta poželjna, koliko bi dnevno trebao trošiti gost koji ljetuje u Makarskoj i koliko bi puta tijekom svojeg boravka trebao jesti u restoranu a la carte. Kakve bi suvenire trebao kupovati, bi li preferirao jazz koncerte ili ribarske večeri, i štošta drugo.

To ne zvuči kao održivi turizam. To zvuči samo snobovski.

Ivona Ćirak

 

 

 

- Oglas -