Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaFuchs: Škola počinje 7. rujna u učionicama, mjere za početak godine do...

Fuchs: Škola počinje 7. rujna u učionicama, mjere za početak godine do 31. kolovoza

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u utorak da radna skupina intenzivno radi na pripremi mjera za početak nove školske godine, polazišna točka je da će škola početi 7. rujna u učionicama, a mjere će biti predložene i objavljene do 31. kolovoza.

”Naš je cilj da se u svim osnovnim i srednjim školama nastava održava u učionicama. Početna je pozicija da svi učenici, bez obzira pohađaju li niže ili više razrede osnovne škole ili su srednjoškolci, prvi dan nastave dočekaju u školskim klupama”, rekao je Fuchs novinarima.

Djeca u razrednoj nastavi neće nositi maske

Fuchs je imenovao 23-članu Radnu skupinu za razradu i predlaganje mjera za početak nove pedagoške, školske i akademske godine u kojoj su epidemiolozi, predstavnici agencija u obrazovanju, ravnateljskih udruga, osnivača škola i sindikata, a koordinatorica je Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Mjere koje se razmatraju moraju uzeti u obzir mnoge specifičnosti s kojima se susreću škole diljem Hrvatske suočene s epidemijom koronavirusa, kao i škole na području Zagreba i okolice zbog posljedica razornoga potresa u ožujku ove godine.

Zato se, pojasnio je Fuchs, za sada o mjerama ne može reći nešto puno određenije osim što je poznato da djeca u razrednoj nastavi neće nositi maske.

Potvrdila je to i koordnatorica Pavić Šimetin rekavši kako maske nemaju veliki zaštitni efekt za djecu te dobi, koja ih često i ne nose na ispravan način.

Radna skupina još razmatra trebaju li maske nositi učenici u višim razredima osnovne škole i u srednjoškolskom obrazovanju, o tome čeka očitovanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Nošenje maski je obvezno za studente.

Intenzivne pripreme u CARNet-u; srednjoškolcima najteže pada socijalna distanca

Na pitanje tko će platiti maske za učenike i studente, Fuchs je najavio da će se razgovarati hoće li to biti na teret roditelja ili osnivača.

Pomoćnica ravnatelja CARNet-a Andrijana Prskalo Maček rekla je da u CARNet-u intenzivno rade na tehničkim poboljšanjima kako bi on-line nastava bila što kvalitetnija.

Na primjedbu da je na početku on-line nastave bilo tehničkih poteškoća odgovorila je kako tada nije bilo puno vremena za pripremu, ali sada se pripremaju sve opcije da se jesen spremno dočeka.

Klinička psihologinja Tanja Sever smatra da će tek vrijeme pokazati kako su učenici podnijeli zahtjevnu psihičku situaciju koju im je nametnula koronakriza i kakve će biti posljedice.

Pritom su, ističe, najizloženiji bili srednjoškolci jer su upravo njima socijalni kontakti izrazito važni i najviše im trebaju.

“Proboj” koronavirusa u škole rješavat će se ad hoc

Fuchs je svjestan kako je moguć “proboj” koronavirusa u škole, a na pitanje kako će se postupiti u tom slučaju odgovorio je da će se to rješavati ad hoc.

Ponovio je kako treba voditi računa o specifičnostima svake škole, potkrijepivši to slučajem nekih zagrebačkih škola koje zbog posljedica potresa više ne mogu raditi pa će nastavu održavati u drugim školama.

Zato smo, podsjetio je, dali suglasnost da se školski sat u Zagrebu skrati na 40 minuta, kako bi se škole koje rade u dvije smjene mogle kompletno dezinficirati.

Na pitanje hoće li se nastavnici i djelatnici škola morati testirati na koronavirus, Pavić Šimetin kazala je kako to nije obvezno, već epidemiološke mjere predviđaju testiranje samo onih osoba koje imaju simptome koronavirusa.

S obzirom da je jesen vrijeme prehlada, viroza i gripe, pred epidemiolozima je zadaća da najučinkovitije zaštite učenike, nastavnike i sve dionike obrazovnoga procesa.

Na primjedbu da je kasno imenovao radnu skupinu, ministar je ustvrdio kako to ne znači da se tek sada počelo raditi na tim pitanjima, radna skupina ne počinje iz početka već na temeljima ranije stečenih iskustva tijekom koronakrize.

Hina

- Oglas -