Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOFRKA OKO UPISA U VRTIĆ Poništeno rješenje o upisu, ravnateljica Šprajc ponudila...

FRKA OKO UPISA U VRTIĆ Poništeno rješenje o upisu, ravnateljica Šprajc ponudila mandat na raspolaganje

Zbog naknadno utvrđenih nepravilnosti i neusklađenosti vezano za bodovanje i sastavljanje liste za upis u dječji vrtić, Upravno vijeće Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce jednoglasno je donijelo odluku o poništavanju rješenja o upisu djece za pedagošku godinu 2022./2023.

Štoviše, ravnateljica Marina Šprajc ponudila je svoj mandat na raspolaganje kao odgovorna osoba, no Upravno vijeće na čelu s Nevenom Čović odbilo je to s obrazloženjem da odgovornost u ovom slučaju ne leži na ravnateljici. Što se dogodilo, tko je odgovoran za nepravilnosti i neusklađenost, o kojim se nepravilnostima radi i što slijedi dalje, bilo je riječi na današnjoj tiskovnoj konferenciji o upisima te izgradnji vrtića Maslina.

Na tiskovnoj konferenciji bili su gradonačelnik Zoran Paunović u ime osnivača, dr.Nevena Čović ispred Upravnog vijeća, Marina Šprajc kao ravnateljica, te Neven Vranješ kao gradski službenik zadužen za projekt vrtića.

Čović je rekla kako je uvidjela da ima puno pritužbi i žalbi te je zatražila sastanak.

– Pojedini roditelji su osobno tražili sastanak sa stručnom službom, s ravnateljicom i sa mnom. Pregledom žalbi uočila sam bitne stvari i pritom tvrdim da za upis djeteta postoji propisana dokumentacija koju je bitno priložiti, postoji dokumentacija koja se boduje i koja se ne boduje, ali mora biti priložena. Pritom prvenstveno mislim na dokumentaciju poput zdravstvene sposobnosti djeteta te statusa cijepljenja. Pojedina djeca to nisu imala i Upravno vijeće smatra da nije potpuna dokumentacija za upis djeteta jer se kosi s pravilnikom o upisu i zakonom. Ponovno će se sastati komisija za upis djece u što krećem roku i pregledat će se postojeća dokumentacija, rekla je Čović.

– Ni ja kao predsjednica Upravnog vijeća niti bilo koji član ni ravnateljica nemamo apsolutno ništa s bodovanjem djece i pregledom dokumentacije. Ja sam smatrala da komisija radi po pravilniku, odgovorila je predsjednica Vijeća na upit novinara o tomu zašto se tek sad ocjenjuje i radi po pravilniku.

Uz činjenicu da svi roditelji nisu priložili potrebnu dokumentaciju, kako navodi Čović, dogodila se neusklađenost vezano za tumačenje novog Zakona o predškolskom odgoju. Novi zakon daje prednost djeci koja su do 1.travnja ove godine navršila četiri godine. No prema tvrdnjama Čović i Šprajc, pri bodovanju se dogodilo da su u tu “prioritetnu” kategoriju uključena sva djeca koja do kraja ove godine pune četiri godine.

– Riječ je o zakonu koji je donesen 28.svibnja, a koji je bio nakon raspisanog natječaja. Rečeno nam je da je zakon iznad pravilnika, iako smo mi pokušali uskladiti pravilnik sa zakonom, no došlo je do nerazumijevanja istog. Dogodilo se pritom da su, umjesto da se uključe sva djeca koja do 1.travnja navršavaju četiri godine, uključena sva djeca koja u tekućoj godini pune četiri godine. Tu je nastupilo nerazumijevanje. Prema pravilniku ćemo nastaviti uključivati djecu prema bodovima. Nažalost, do uvida u nepravilnosti došlo je tek nakon uvida u liste jer smo ove godine prvi put imali e-upise, i nismo sve uskladili na vrijeme. Držali smo da je bolje sad zaustaviti nego da nastavimo dalje. Priznajemo, došlo je do propusta, zaključila je ravnateljica Šprajc.

Nevena Čović je priznala kako ne vjeruje da će se ovime dobiti značajan broj mjesta jer je kapacitet ograničen. – No ja samo želim da se radi po zakonu i pravilniku, a ne kao što se do sada radilo, rekla je.

S obzirom da su komisija za bodovanje te stručna služba vodile postupak upisa, lako je zaključiti kako je Čović mislila na njih, no na susretu s novinarima nije bio nitko od njih nazočan pa nismo mogli uputiti pitanja.

Inače, s obzirom da je na rješenju navedeno kako je bodovna lista konačna te se u pouci o pravnom lijeku navodi kako se roditelji ne mogu žaliti nego je samo moguć upravni spor, neki su se roditelji upitali o legitimitetu ukidanja rješenja. No kako doznajemo iz vrtića, iz tog razloga nije poništen natječaj nego rješenje o upisu djece, nakon čega će se vjerojatno donijeti novi pravni akt.

Roditelji se također pitaju kako je moguće da je došlo do ovakve greške koja će im produljiti agoniju zbog čekanja, i zbog koje je ravnateljica Upravnom vijeću ponudila svoj mandat, no danas je poručeno kako će se čim prije obaviti ponovni postupak te obavijestiti korisnike.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

 

- Oglas -