Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERABrelaFOTOGALERIJA Evo kako je bilo na 1. Brela Food & Wine festivalu

FOTOGALERIJA Evo kako je bilo na 1. Brela Food & Wine festivalu

U Brelima je u subotu održano prvo izdanje Brela Food & Wine festivala, koji je na jednom mjestu okupio najbolje lokalne ugostitelje i mnoštvo posjetitelja koji su mogli uživati u bogatoj ponudi autentičnih domačih delicija.

Manifestacija je službeno otvorena uvodnim govorom načelnika općine Brela, Stipe Ursića i direktorice Turističke zajednice Valentine Vitković. Koji su ovom prigodom istaknuli kako je njihova želja da festival postane prepoznatljivi brend mjesta i pokazatelj
dodatne ponude izvan glavne sezone, te su najavili iduće godine manifestaciju sa još bogatijim programom.

Od jutarnjih sati omiljeni breljanski restorani i konobe, Burin, Hrast, Šampion, Arca, bistro Lungomare i konoba Feral, nudili su tradicionalnu Dalmatinsku marendu spravljenu sa namirnicama o’ stađuna i ostala tradicijska jela po promotivnim cijenama. Na stolovima se našla: Dalmatinska pašticada s domaćim njokima, hobotnica na gulaš, brudet na dalmatinski, sipa sa bobom, tripice, lešo meso s domaćim krumpirom i šalšom, frigani gavuni… te brojna druga tradicionalna dalmatinska jela.

U 10.30 sati čuvarica jela biokovskog kraja, Vedrana Vela Puharić, održala je radionicu Blitvenjaka, naučila nas je kako ovom jedinstvenom kolaču, sa sastojcima poput cimeta, vanilin šećera i grožđica, sljubiti – blitvu! Gastro uzbuđenjima tu nije bio kraj – na oduševljenje svih, cocktail majstor Jure Vojković pripremio je jedinstvene koktele od biokovskog bilja. Za ovu prigodu naš poznati koktel majstor je pripremio 3 koktela: Biokovo Skywalk na bazi domaće travarice, limunovog soka, bosiljka i jestivog zlata.

Gin Tonik Brela osvojio je poglede i nepca posjetitelja ove manifestacije. Bazu koktela čine blue curacao sirup, vrgoračke jagode, ružmarin, cvijet ruže, gin i tonic Fresh garden (Biokovo u čaši) s svježim malinama, mentom, lavandom, sirupom od bazge

Duž cijele Rive, bio je postavljen sajam domaćih proizvođača koji su za ovu prigodu nudili svoj slasni pršut i sir, maslinovo ulje, likere, domaća vina i razne druge delicije. Tako smo na izlagačkom dijelu mogli kušati prave dalmatinske fritule obrta “Ispeci pa reci”, džemove,
maslinovo ulje, pikantne salate s chili paprikom “OPG-a Marija Radonić”, domaći sir TO “Sirko” i pršut OPGa “Žigo”, kušati slanu ribu zadruge “Okus mora i miris zemlje”, te slasne OPG Erceg likere i jagode.

Posjetitelji su također mogli uživati u vinima vrhunskih hrvatskih vinarija: Hilić iz Kune Pelješke, Zmaj Duboković iz Jelse, Šafran iz Brezovačkog Huma, Opus iz Komarne, Vinarije Gašpar, Jerković i Franić iz Vrgorca, vina OPG-a Erceg iz Podprologa.

U 11:30 sati, Breljanima u goste sa svojim meštrima o’ kužine stigao je Grad Opuzen i Udruga Pivčeva kala, koji su pripremili Neretvanski brudet – jelo od jegulja i žaba, čije je umijeće pripreme zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, mnogo je više od jela samog – ono
predstavlja stoljetni način života i privređivanja puka doline Neretve, neodvojiv dio dalmatinskog gastro identiteta.ž

Ovoj fešti za nepca i pamćenje želimo dugačku i sjajnu budućnost – da postane prepoznatljivi brend mjesta i pokazatelj dodatne ponude izvan glavne sezone, sjajnog gourmet & wine iskustva.
MD/Foto: Teo Begović

- Oglas -