Utorak, 13 svibnja, 2025
NaslovnicaMOZAIKŽivotFOTOGALERIJA Drugo izdanje Autentica Food & Wine festivala u Makarskoj

FOTOGALERIJA Drugo izdanje Autentica Food & Wine festivala u Makarskoj

Ljubitelji dalmatinske spize i tradicije, 9. svibnja u Makarskoj su došli na svoje. Od ranih jutarnjih sati, Kačićev trg je zablistao u šarenilu boja i zamirisao tradicijom. Zasluga je to gastro festivala Autentica, koji se ove godine održava od 30. travnja do 24. svibnja na Makarskoj rivijeri, u popularnim turističkim centrima: Brela, Baška Voda, Makarska, Tučepi, Podgora te po prvi puta u Vrgorcu, s naglaskom na pravu dalmatinsku spizu i autentične recepte.

Festival je u Makarskoj službeno otvoren 8. svibnja panel raspravom o storytellingu u gastronomiji, gdje se govorilo okusima, pričama i nasljeđu Makarske Rivijere.

Centralni dio događanja održao se 9. svibnja, kada je Kačićev trg prštao od mirisa i okusa. Festival je započeo već od 10 sati sa sajmom autentičnih OPG proizvoda na kojem su posjetitelji guštali u domaćim proizvodima poput maslinova ulja, domaćeg prušta, soparnika, vrgorskih jagoda, vrhunskih vina ovoga kraja te brojnih drugih delicija.

Poseban je interes posjetitelja privukao centralni dio događanja – Autentica Cooking show pod krilaticom Okusi tradicije, na kojem su dva prava meštra o’ kužine, imenjaci Mario Tomaš iz konobe Kalelarga i Michelinov chef Mario Mandarić, ukrstili svoje kuhače i pripremili slasnu janjetinu s bižima na dalmatinski način a brojni posjetitelji Autentice uživali s posebnim guštom!

U ukusnim makarskim restoranima i konobama: Bura, Hops, Arta Larga by GastroDiva, Kalalarga, Marineta, Ka La, Ješka, Bodul, restoranu hotela Biokovo, gastro patrola sastavljena od novinara i gastro entuzijasta uživala je u delicijama poput: grdobine na dalmatinski način, crnom rižotu, salati od hobotnice, janjetini s bižima, brudetu, rižotu s teletinom, friganim gavunima, dalmatinskoj pašticadi te brojnim drugim jelima. Najteže je odlučiti u koji od ovih restorana se zaputiti jer je teško odoliti okusima i mirisima te ljubaznim domaćinima.

U obilasku makarskih restorana svjedoci smo da tradicionalna dalmatinska kuhinja se ovdje uistinu čuva te s ponosom predstavlja gostima, a entuzijazam pojedinaca i festivali poput Autentice daju naslutiti da će još više rasti.

I ove je godine održano natjecanje u izradi torte Makarane, prpošne kraljice makarskih gospodskih trpeza! Za spremanje ove delicije potrebna vam je prava vještina, a bazu torte čine bajami, limun, naranča, muškatni oraščić, vanilija, domaći liker ružolin ili maraschino. Članice žirija bile su nastavnice Srednje strukovne škole Makarska, Mihaela Pear i Ines Čikeš, predvođene čuvaricom tradicije Makarskog podneblja – Vedranom Velom Puharić. Najbolja među natjecateljicama bila je Nede Bušelić, drugosplasirana Srđana Bušelić a treća Sandra Bašković. Nestrpljivi posjetitelji su nakon ocjenjivanja mogli degustirati ovu iznimnu deliciju.

Posebno su zanimljive bile radionice – od izrade broštulanih bajama s makarskim umirovljenicama i učenicima OŠ Stjepan Ivčević, do kreativne radionice slikanja slikanja vinom koja se brzo popunila do zadnjeg mjesta.

Kako se dan bližio kraju posjetitelje je oduševio nastup vokalne skupine gradskog folklornog ansambla Tempet, te omiljena dalmatinska klapa – Rišpet u čijim skladnim melodijama mogli uživati do kasnih noćnih sati.

Po svemu sudeći, makarska je Autentica ove godine zadovoljila svačiji ukus, a nastavak festivala slijedi u Podgori (16. svibnja), Tučepima (22. svibnja), Baškoj Vodi (23. svibnja!) i Brelima (24. svibnja).

foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić

foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: Boris Luetić
foto: MD
foto: MD
foto: MD
foto: MD
foto: MD
- Oglas -