Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKŽivotFOTO I VIDEO Predstava Ženici odigrana u srcu starog grada, publika guštala...

FOTO I VIDEO Predstava Ženici odigrana u srcu starog grada, publika guštala sa skala i zidića

U sklopu ovogodišnjeg Lita u gradu sinoć je projekt Maestrale brojnoj publici, smještenoj na skalama između Kalalarge, pijace i Kačićevog trga, priuštio kazališnu večer uz gostovanje Ženika, predstave u izvedbi Kazališne družine Ritam igre.

Predstavu režiraju i izvode glumci Pere Eranović i Ivan Baranović, koji su sinoć zaslužili veliki aplauz publike, dok se inače rijetko korištena “pozornica” u srcu starog grada još jednom pokazala vrlo zahvalnom za kulturna događanja, ne samo ovakvog tipa.

Jer uz one koji su na vrijeme zauzeli svoje mjesto i popunili predviđeni broj sjedalica, zahvaljujući okolnim zidićima, pogotovo onom kod crkve Svetog Marka, u humoru Ženika jučer su mogli uživati i mnogi drugi.

Nastala prema tekstu Ilije Zovka, ova melodramska duo drama ovori o sudbini dvoje pojedinaca i njihovih obitelji smještenih u ambijent dalmatinske Zagore. Njihovi karakteri ocrtavaju život u malom mjestu i progovaraju o nesvjesnom nasljeđu koje se godinama prenosi s predaka na potomke kao dio kulturne baštine Dalmacije koja je, kako Ljubo Stipišić Delmata kaže, „povišću pritrujene”, napaćena i ponosna.

„Ženici” su na određeni način reprezentativni primjer ruralnog podneblja bilo koje regije na našim prostorima i indirektno se bave temom odnosa sela i grada.Kroz komiku i apsurd, naša dva junaka, zbližavaju se prisiljeni provesti izvjesno vrijeme zajedno.

Njihove različite sudbine i različiti pogledi na svijet, protokom vremena,bivaju potisnute u drugi plan i postaju izvor bogastva različitosti.Možemo ih promatrati i kao melodramu o toleranciji i pokušaju pronlaženja zajedničkog jezika kroz ljudskost, strpljenje i razumijevanje.
O događanjima u sklopu projekta Maestrale pisali smo i ranije, što sve donosi možete provjeriti na ovom linku,a uz fotogaleriju sinoćnje predstave donosimo i kratki video šušura kojeg smo snimili.
O.F. / foto Grad Makarska
- Oglas -