Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKŽivotFOTO I VIDEO GALERIJA Jubilarno 15. izdanje Festivala klapa uz mandoline i...

FOTO I VIDEO GALERIJA Jubilarno 15. izdanje Festivala klapa uz mandoline i gitare

Jubilarno 15-to izdanje Festivala klapa uz mandoline i gitare privuklo je u petak brojnu publiku u prostor ljetnog kina gdje se predstavilo jedanaest dalmatinskih klapa, a o najboljima su, tradicionalno, odlučivali žiri i publika.

Prema mišljenju stručnog ocjenjivačkog vijeća u kojem su sjedili maestro Duško Tambača, prof. Rozarija Samodol, prof. Ivana Kenk Kalebić, skladatelj Smiljan Radić i maestro Mojimir Čačija, najbolji nastup imala je dubrovačka klapa Kaše, koja je tako pobjedu na ovom festivalu odnijela peti put.- Lijepo je doći ovdje kad znaš i osjetiš koliko te ljudi vole i prepoznaju tvoju ljubav prema klapskoj pjesmi – izjavio je ponosni voditelj klape Kaše, Vicko Dragojević.

Publici se, pak, najviše svidio nastup prošlogodišnjih pobjednika, splitske klape Contra, koja je večer prije Festivala održala koncert na Kačićevom trgu.- Bilo je dosta festivalskih nagrada ovog ljeta, no Makarska nam je svima posebna i jako smo sretni zbog još jednog priznanja – kazao je Mislav Biočina.Spomenute dvije klape te klapa Subrenum iz Dubrovnika osvojili su Zlatnu plaketu a Brončane plakete otišle su u ruke klapa Kumpanji, Tramuntana, Niko, Srdela i Bonaca. Zanimljivo je kako ovog puta ni jedna klapa nije osvojila Srebrnu plaketu.

Publiku je za vrijeme žiriranja zabavljao splitski kantautor Hari Rončević koji se izborom repertoara zahvalio jednom i jedinom Oliveru Dragojeviću a slavlje klapske pjesme, nakon gotovo tri sata programa, završeno je izvedbom ‘Petrunjele’ koja je, eto još jedne novine, proglašena najizvođenijom pjesmom od kad je ovog festivala. – Sve je bilo super – zvuk, svjetlo, klape, vrijeme. Ma presretan sam – nije krio zadovoljstvo ravnatelj Vedran Buble koji je, na oduševljenje prisutnih, izrazio zahvalnost svojoj supruzi Iris koja mu je svih ovih 14 godina desna ruka u organizaciji Festivala.
R.I.

- Oglas -