Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaFlower power Gordane Ožić: Cvijeće progovara i potiče nas izraziti i više...

Flower power Gordane Ožić: Cvijeće progovara i potiče nas izraziti i više nego što sami mislimo reći

Četrdeset radova Gordane Ožić, svestrane umjetnice koja iza sebe ima 12 izložbi slika, od čega devet samostalnih, izloženo je od jučer u prostoru Umjetničke rezidencije na Kačićevom trgu. Izložba slika nazvana “Flower power” otvorena je u ugodnoj atmosferi i uz prilično brojnu publiku, a prostor se, kako kaže autorica, pokazao punim pogotkom za izlaganje.

Riječ je o akrilima na platnu, mahom cvijeću kako i sam naziv govori, no od motiva je Ožić ubacila i svoju drugu inspiraciju, sunce i zalaske. Sve radove povezuje bogat i prštav kolorit, a životna energija, prodornost i punoća progovaraju čak i iz motiva koji nose nešto teže i sjetnije emocije, pa radost i tuga nemaju predznaka, noseći jednaki intenzitet i raskoš. Autorica uklanja dualnost kao kriterij, a ljepotu stavlja na pijedestal svrhe za kojom se isplati tragati i nalaziti ju u svakodnevnim motivima.

– Cvijeće progovara i potiče nas izraziti i više nego što mi sami mislimo reći, bilo to vezano za ljubav, sreću, žudnju, razočaranje…Ne treba tražiti inspiraciju jer svijet sa svojim bogatstvom nađe nas. Drugi motiv je sunce, sunce bez kojeg nema života, koje podaruje svjetlo najprije jednoj, pa drugoj polutki Zemlje. Ali sunce je i izvor radosti i sreće, kazuje Gordana koja motive nalazi i u zalascima, prizoru koji nas često časti svojom ljepotom.

– Promatranje zalaska može ti dati mogućnost da u tom prizoru sagledaš cijeli život i ujedno da spoznaš koliko smo mali i ništavni, veli makarska samouka slikarica koja je u svojem likovnom izražavanju vrlo produktivna.

Kazat će kako su njezine slike dosta apstraktne, no da su poruke u načelu vrlo jednostavne i univerzalne. Na otvaranju izožbe svi su, kako kaže, našli svoju sliku na koju su reagirali.

Inače, Gordana će sama reći kako slika po fazama. Imala je faze riba, žena, brodova…Od tehnika je jedno vrijeme rado koristila kolaž.

– Istina je da motivi dosta ovise o mojim osobnim ciklusima. Kad je bila korona, bili smo zatvoreni i usamljeni. Tada sam dosta slikala žene čije bih slike onda, zajedno s cvjetićem i svijećom, postavila na stolove restorana i nisam bila sama. Nekad bih i popričala s njima, smije se Goga.

Njezina kreativnost velikim dijelom ovisi o njezinom punjenju baterija, a baterije najučinkovitije i najbrže puni putovanjima. Navikla je putovati i kada zbog povrede i operacije koljena nije bila u mogućnosti, osjetila je, kako veli, da se iskra gasi.

– Sad sam napokon uspjela otputovati na Bali gdje ima najviše sunca. Napunila sam se suncem, svjetlom, bojama, mirisima i sad i sama isijavam sunce. Istina je da se već lagano “cjetkam” (od cijediti, op.a.), što je normalno, ali izdržat ću da odradim sezonu i onda opet puniti baterije.

Iako moram reći da se u svemu pronađe ljepota, ali kad se malo više pokreneš i makneš, samo tu spoznaju “podebljaš”, pa si samim time puniji, zadovoljniji i kreativniji, kaže naša sugovornica koju smo pitali ima li neke planove vezano za umjetničko stvaranje.

Veli kako bi se sad rado pozabavila izradom nakita i modnom revijom.

– Ali tko će to sve stići, smije se kreativna Makarka čija se izložba “Flower power” može pogledati do 16. veljače.

Ivona Ćirak /foto Goran Morović

- Oglas -