Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOFINANCIRANJE KAMPANJE Evo tko je potrošio najviše, a koja stranka je dobila...

FINANCIRANJE KAMPANJE Evo tko je potrošio najviše, a koja stranka je dobila najviše donacija…

Koliko je koja stranka odnosno kandidat primio donacija, i od koga, odnosno koliko su novca izdvojili na kampanju? Obveza o dostavi financijskih izvješća istekla je u ponoć, 8.svibnja, te su na stranici Izbori.hr istaknuti svi prihodi i rashodi u lipu.

Najviše novca za kampanju izdvojio je HDZ, i to 35,388 kuna za Gradsko vijeće i 35,950 kuna za gradonačelnika Juru Brkana. Od toga za medijsku kampanju otišlo je blizu 25 tisuća kuna, što čini oko 35 posto ukupnih rashoda. Za medijsku promociju gradonačelničkog kandidata Juru Brkana izdvojeno je 15 tisuća kuna, dok je za promidžbene aktivnosti vezane za Gradsko vijeće izdvojeno 9900 kuna.

SDP je druga stranka po rashodima, s tim da su utrošili dvostruko manje od HDZ-a. Riječ je o ukupnim rashodima od 37,724.80 kuna od čega 30,175 kune za Gradsko vijeće. Za razliku od HDZ-a koji je veći dio novca potrošio na zakup prostora (Gradska dvorana) i tiskarske te ostale usluge, na medijsku kampanju za Gradsko vijeće SDP je izdvojio 22,800 kuna. Udio utrošenog novca je obrnut; čak 60 posto išlo je za medijski prostor.

NLO je izdvojio višestruko manji iznos za kampanju, te se radi o ukupnom iznosu od 12,691 kunu. Od toga su 4000 kuna išle na medijsko oglašavanje odnosno promidžbu kandidatkinje za gradonačelnicu Ivane Miočević Franić. Ostale liste i stranke imale su zanemarive troškove. Kandidacijska lista Maria Marevića potrošila je 2490 kuna, a NLM 668,75 kuna. Ostali nisu potrošili ništa.

S druge strane, prihodi su jednako  zanimljiva stavka. Nijedna lista, kao ni strane Domovinski pokret i MOST, nije imala ni kune donacija, a od ovih koji su svoje donacije istakli najviše je skupio NLO od svojih članova. Radi se o 11,170 kuna. HDZ je od svojih članova prikupio deset donacija u vrijednosti od tisuću kuna, te se ukupno radi o 10,015 kuna, a SDP ima evidentiranu samo jednu donaciju od 1000 kuna.

Ivona Ćirak

- Oglas -