Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOFinancijski izvještaj TZ-a za prošlu godinu: materijalni troškovi za 83 posto veći

Financijski izvještaj TZ-a za prošlu godinu: materijalni troškovi za 83 posto veći

Trošenje sredstava u Turističkoj zajednici uvijek je bila tema, pa tako i posljednjih godina; naime, za razliku od Grada Makarske TZ ne mora raspisivati javnu nabavu, a ni računi se ne mogu pratiti kao što je to slučaj s Gradom i aplikacijom Otvoreni grad. Međutim, iz financijskog izvještaja Turističke zajednice Makarska za 2023. godinu odnosno neovisne revizije objavljene na web stranici TZ-a može se vidjeti gdje su rasli troškovi.

Tako je ostvareno 29 posto više prihoda nego u 2022. godini, ali i 51 posto više rashoda. Najveći porast i općenito najveći udio u trošenju čine materijalni rashodi koji su za čak 83 posto veći u odnosu na raniju godinu! A u strukturi ukupnog rashoda sudjeluju s preko 63 posto. Tako su, primjerice, desetorostruko narasle naknade troškova radnicima jer se puno više odlazilo na sajmove. Od toga, na službena putovanja je išlo 18.414 eura, dok je u 2022. potrošeno svega 1051. Narasle su i naknade za prijevoz, rad na terenu i odvojeni život, i to četiri puta. Poraslo je i stručno usavršavanje radnika s tim da se radi o troznamenkastoj cifri.

Naknade za obavljanje aktivnosti je stavka kojom su se pokrivale naknade izvođačima. u 2022. je iznosila oko 85.000 eura, a lani nula eura. No ne zato jer se nije izdvajalo nego jer se knjižilo pod kategorijom intelektualnih i osobnih usluga. Tu su pribrojene i naknade studentima za rad u sezoni. U 2023. su iznosile skoro 33.000 eura, a godinu ranije 20.174 eura, što je pojašnjeno povećanjem obujma posla. Tako su intelektualne i osobne usluge “nabujale” sa svega 3318 na preko 193 tisuće eura!

Narasli su i troškovi telefona, pošte i prijevoza za 70 posto, usluge promidžbe, a najviše komunalne usluge, za preko deset puta. Stavka “ostale usluge” porasla je dvostruko. Tako su rashodi za usluge povećani 1,5 puta.

Što se pak tiče plaća, one su povećane za 29 posto, no zato jer je umjesto 6 radnika koliko ih je bilo u 2022. godini, u narednoj godini bilo zaposlenih 7.

Sve u svemu, revizorska kuća Kalibović i partneri financijsko je izvješće ocijenila urednim. – Ništa nam nije skrenulo pozornost što bi uzrokovalo da povjerujemo kako financijski izvještaju ne pružaju objektivnu i realnu sliku financijskog položaja i poslovanja u skladu sa zakonom, navodi se u zaključku revizije.

Ivona Ćirak / foto: MD

- Oglas -