Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaRIVIJERABrelaFestival Brela Food&Wine u subotu: Imamo mi i gastro ljepote

Festival Brela Food&Wine u subotu: Imamo mi i gastro ljepote

U subotu, 13. svibnja, u Brelima se po prvi put održava Brela Food & Wine manifestacija. Festival se održava u organizaciji Turističke zajednice općine Brela.

Manifestacija se službeno otvara u 10 sati, a u 10.30 sati na programu je radionica Blitvenjaka pod budnim okom Vedrane Vele Puharić, Podgorke koja je prava čuvarica jela biokovskog kraja, a koja će nas ovom prilikom, poput kakve čarobnice, naučiti kako u ovom jedinstvenom kolaču, sa sastojcima poput cimeta, vanilin šećera i grožđica, sljubiti – blitvu!

Gastro uzbuđenjima tu nije kraj; cocktail majstor Jure Vojković spravljat će jedinstvene koktele od biokovskog bilja.

Putevima ukusnih delicija krenut će i mjesni restorani i konobe, oni će nuditi omiljenu Dalmatinsku marendu spravljenu sa namirnicama o’ stađuna i ostala tradicijska jela po promotivnim cijenama. Tradicionalnu dalmatinsku marendu već od 11 sati ujutro nuditi će restorani: Burin, Hrast, Šampion, Arca, bistro Lungomare i konoba Feral.

Isto tako će i izlagači, duž cijele Rive, uz stručnu prezentaciju, nuditi svoj slasni pršut i sir, maslinovo ulje, likere, domaća vina i razne druge delicije. Tako ćemo na izlagačkom dijelu moći kušati prave dalmatinske fritule obrta “Ispeci pa reci”, nagrađeni hrvatski gin “Poetica destilerije”, džemove, maslinovo ulje, paikantne salate s chili paprikom “OPG-a Marija Radonić”, domaći sir TO “Sirko” i pršut OPGa “Žigo”, kušati slanu ribu zadruge “Okus mora i miris zemlje”, te slasne OPG Erceg likere.

Posjetitelji će također moći kušati vina vrhunskih hrvatskih vinarija: Hilić iz Kune Pelješke, Zmaj Duboković iz Jelse, Šafran iz Brezovačkog Huma, Opus iz Komarne, Vinarije Gašpar, Jerković i Franić iz Vrgorca, vina OPG-a Erceg iz Podprologa.

Od 11:30 sati Breljanima u goste sa svojim meštrima o’ kužine stiže Grad Opuzen, a u tanjurima posjetitelja naći će se slasne autohtone delicije iz neretvanskog kraja!

U prvom redu to je Neretvanski brudet – ovo jelo od jegulja i žaba, čije je umijeće pripreme zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, mnogo je više od jela samog – ono predstavlja stoljetni način života i privređivanja puka doline Neretve, te je neodvojiv dio dalmatinskog gastro identiteta, dok je u večernjim satima red na pravu poslasticu – nastup klape Berulia!

Po svemu sudeći, očekuje nas fešta za nepca za pamćenje kojoj želimo dugačku i sjajnu budućnost – da postane prepoznatljivi brend mjesta i pokazatelj dodatne ponude izvan glavne sezone, te epitetom sjajnog gourmet & wine iskustva, poručuju organizatori.

M.D./foto TZ Brela

 

 

- Oglas -