Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaFENSKA BURA Uz obalu puše sve jače, a temperature sve više. U...

FENSKA BURA Uz obalu puše sve jače, a temperature sve više. U dijelu Dalmacije već je 25 stupnjeva

Na Jadranu od prošle noći puše bura, a ona je zasad jača samo na sjevernom Jadranu. Podno Velebita već ima orkanskih udara, a oni će biti sve češći prema večeri.

Bura od jutros ima fenski učinak uzduž cijele obale – donosi Dalmacija danas. Vidjelo se to već po neobičnom rasporedu minimalnih temperatura zraka. Primjerice, iznimno rijetko se događa da Sinj bude među najtoplijim gradovima u Hrvatskoj kada je u pitanju minimalna temperatura zraka. Tako je u Sinju izmjereno 15,2°C, a vrlo slično je bilo u Imotskom s 14,7°C, odnosno Kninu s 14,5°C. Najtopliji je bio Split s 16,8°C.

Sredinom dana u unutrašnjosti je većinom od 12 do 16°C, a na Jadranu od 17°C do čak 25°C. Popodne je lokalno moguće i pokoji stupanj više. Razlog ovako visokim temperaturama leži u fenskom učinku bure, odnosno zagrijavanju vjetra prilikom spuštanja niz padine planina.

Daljnjim prodiranjem hladnijeg kontinentalnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta, Uskrs i u Dalmaciji donosi osjetan pad temperature, ali i jačanje bure koja će imati česte udare preko 100 km/h. Iako će bura slabiti i okretati na tramontanu, još malo hladnije bit će u prvom dijelu sljedećeg tjedna. Iako ne značajno, u utorak u višim planinama Dalmacije može biti i nešto snijega.

MD/foto MD

- Oglas -