Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaFENSKA BURA Dalmatinski grad oborio svoj temperaturni rekord i to za 2,7...

FENSKA BURA Dalmatinski grad oborio svoj temperaturni rekord i to za 2,7 stupnjeva

Vrlo visoke temperature zraka koje su i danas prisutne u cijeloj zemlji nisu posebna novost ovog ljeta, koje je od početka popraćeno čestim valovima vrućina u kojima su se povremeno obarali i mjesečni temperaturni rekordi.

No danas je pao najmanje jedan apsolutni temperaturni rekord i to u Zadru. Naime, iako će točna vrijednost o najvišoj dnevnoj temperaturi biti poznata rano večeras, već sada se zna da je srušena apsolutni temperaturni rekord koji je do sada iznosio 36,2°C što je bilo postavljeno 4. kolovoza 2017.-piše Dalmacija danas.

No danas u 15 sati izmjereno je čak 38,9°C što je za 2,7°C više od dosadašnjeg rekorda. Dakle, u povijesti meteoroloških mjerenja u Zadru nikada nije zabilježen dan topliji od današnjeg.

Sve postaje u Zadru i okolici zabilježili su velik skok temperature zraka između 13 i 14 sati. Tako je u Zadru u 13 sati bilo 32,9°C, a sat vremena poslije 38,8°C. Radi se o fenskom učinku bure koja je vrlo brzo povisila temperaturu i snizila relativnu vlažnost zraka. O kakvom isušivanju zraka se radilo najbolje govori podatak da je vlaga pala sa skoro 80 na samo 20 posto unutar dva sata.

Osim na zadarskom području danas je vrlo vruće bilo na istoku Slavonije s temperaturama do 39°C, kao i na području od Vrgorca do doline Neretve gdje su se temperature danas približile 40°C.

Slične vrućine nas očekuju i sutra, a potom će se povećati mogućnost barem za prolazne i slabe popodnevne pljuskove s kojima će biti neznatno svježije u odnosu na današnje temperature – piše Dalmacija danas.
MD/foto

- Oglas -