Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaRIVIJERAPodgoraEvo kako je Općina Podgora riješila pitanje oporezivanja staklenika i plastenika

Evo kako je Općina Podgora riješila pitanje oporezivanja staklenika i plastenika

Grad Makarska nedavno je donio Odluku o porezima u kojoj je, između ostalih izmjena, podignut porez za korištenje pergola i nadstrešnica tri puta. Kvadrat je ranije iznosio 133 eura u prvoj zoni, a sad je čak 400 eura. Očigledno je da se podizanjem ovog nameta pokušava zapravo posredno utjecati na estetiku grada, jer će ugostitelju sa 6650 eura trošak za 50 kvadrata nadstrešnice skočiti na 20 tisuća eura, pa je pitanje hoće li i kome biti isplativije držati nadstrešnice ili daleko jeftinije suncobrane odnosno prihvatljivi tip tendi. U prijevodu, Grad Makarska želi osloboditi pročelja zgrada od fiksnih tendi i plastenika, što je jasno dao do znanja pravilnikom o staroj gradskoj jezgri, međutim, efekt po svemu sudeći kani postići poreznim pritiskom.

Općina Podgora također ima dva “razreda” poreznih obveznika kad se radi o kvadratu natkrivene terase i također više opterećuje one koji su više nagrizli prostor i njegovu estetiku, no kod njih je to nešto drugačije riješeno. Za primjer, porez na korištenje javnih površina za štekat, odnosno opremu koja se postavlja za potrebe organiziranja terasa ugostiteljskih objekta (stolovi, stolice, posude za cvijeće, pokretne ograde, različite podne obloge i ostala oprema) plaća se 87 eura po kvadratu u prvoj zoni.

Ako je ugostitelj postavio tendu i pergolu bez bočnih stranica platit će 10 posto više ili 95,7 eura po kvadratu, a ako ima zimski vrt, staklenik, plastenik, ili tende sa zatvorene dvije ili više bočnih stranica, platit će 108,75 kvadrat. Za 50 kvadrata platit će 1174 eura.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -