Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotErste Plava liga: Stotine djece „guštalo“ na mitingu u Makarskoj

Erste Plava liga: Stotine djece „guštalo“ na mitingu u Makarskoj

Proteklog vikenda u Makarskoj se održao atletski miting Erste Plava liga. U naš grad pristiglo je više od 400 malih atletičara i atletičarki, a natjecali su se u ukupno šest disciplina.

Erste Plava liga je dječje atletsko natjecanje koje se u Hrvatskoj održava već 10 godina. U njoj sudjeluju djeca od prvog do šestog razreda osnovne škole, a mitinzi se održavaju u devet gradova diljem Lijepe naše (Makarska, Pula, Knin, Zadar, Vukovar, Čakovec, Rijeci, Zagrebu i Osijeku). Kvalifikacijski dio natjecanja održava se tijekom svibnja i lipnja, a završni miting na rasporedu je krajem rujna u Zagrebu.

Na mitingu u Makarskoj sudjelovalo je 414 dječaka i djevojčica, a natjecali su se u ukupno šest disciplina (trčanju na 60, 300 i 600 metara te bacanju vortexa i kugle, kao i u skoku u dalj). Erste Plava liga je hvalevrijedan projekt čiji je primarni potaknuti djecu da već od ranog djetinjstva steknu spoznaju o važnosti fizičke aktivnosti, a danas je to možda i važnije nego ikada prije. Naime, sve veći broj djece slobodno vrijeme provodi malim ekranima, bilo da je riječ o gledanju televizije ili igranju videoigrica (ovo potonje u posljednjih je godina sve učestalije). Samim time, tjelesna aktivnost i boravak na svježem zraku zastupljeni su u znatno manjem obujmu od potrebnog, a najidealnija prilika za promjenu takvog načina života upravo je sport. Da je to zaista tako jasno je i po sjajnom odazivu djece, kojih je iz godine u godinu sve više i više.

Osim natjecateljskog dijela, Erste Plava liga ujedno je odlična prilika za međusobno upoznavanje i druženje svih sudionika. Također, djeci se pruža jedinstvena prilika da upoznaje svoje sportske idole i prekaljene sportske vedete poput Sandre Perković, Blanke Vlašić, Sare Kolak i Stipe Žunića. Uz njih, tu su i mlade snage domaće atletike poput Paole Borović, Marka Čeke i Klare Andrijašević

Dječja atletska liga održava se već desetu godinu u nizu, što dovoljno govori o njezinoj popularnosti i uspješnosti.
Najbolji s kvalifikacijskih turnira nastupit će na velikoj državnoj završnici u Zagrebu, koja će se 11.09. održati na stadionu Mladosti. Dapače, organizatori su se pobrinuli da cijela stvar dobije posebnu dimenziju. Naime, veliko finale održat će se u sklopu kultnog Hanžekovićevog memorijala, čija tradicija traje već 71 godinu. Na zagrebačkom mitingu nebrojeno smo puta gledali ponajbolje svjetske atletičare i atletičarke, a možete samo zamisliti kako će se tek osjećati osnovnoškolci kada dobiju priliku nastupati u sklopu tog velikog događaja. Bit će to dan koji zasigurno nikada neće zaboraviti..

Dora Srzić / foto Erste plava liga

- Oglas -