Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAEpidemija rotavirusa Makarsku doslovno poharala prije mjesec dana, sada već u padu

Epidemija rotavirusa Makarsku doslovno poharala prije mjesec dana, sada već u padu

Epidemija rotavirusa koja, kako čitamo u nacionalnim medijima, hara Zagrebom, u Makarskoj je već neko vrijeme u silaznoj putanji. Kako nam je, naime, rekla makarska pedijatrica dr.Nevena Čović, epidemija ovog crijevnog virusa svoj je vrhunac imala prije mjesec i pol dana.

– U to su vrijeme vrtićke grupe bile desetkovane, a infuziju je dnevno znalo primiti i 4-5 djece. Rotavirus je i dalje prisutan u populaciji, ali su slučajevi sporadični. Radi se o tome da smo dvije godine bili u pandemiji, nosile su se maske, čim bi jedno dijete bilo pozitivno, cijela bi grupa išla u izolaciji i virusi se nisu mogli tako nesmetano širiti. Sad se događa ono što je bilo prije pandemije, svako par godina dogodila bi se epidemija rotavirusa ili bilo kojih drugih dječjih bolesti poput varićela, kojih smo također imali epidemiju, ili nečeg drugog, objašnjava dr.Čović.

Dodat će da su trenutno šarlah te mononukleoza.

Na sreću, nijedno od djece nije završilo na trajnoj infuziji na bolničkom liječenju, no katkad je infuzija, unatoč nadoknadi izgubljene tekućine, bila neizbježna zbog razvoja bolesti.

Rotavirus je najčešći, inače, kod djece do pet godina starosti, a bolest se prenosi feko-oralnim putem. Glavni simptomi su temperatura, povraćanje, mučnina, proljev i bolovi u trbuhu.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -