Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaEpidemija koronavirusa u Italiji vjerojatno počela u siječnju

Epidemija koronavirusa u Italiji vjerojatno počela u siječnju

Prve zaraze covidom-19 u Italiji su počele u siječnju, po znanstvenoj studiji predstavljenoj u petak koja baca novo svijetlo na početak epidemije u jednoj od najteže pogođenih zemalja širenjem novog koronavirusa.

 

Italija je počela testirati ljude nakon što je 19. veljače u Codognu, gradiću bogatoj regiji Lombardiji, covid-19 dijagnosticiran prvom lokalnom pacijentu.

Broj slučajeva zaraze i umrlih od Covida-19 odmah je počeo naglo rasti te su znanstvenici posumnjali da je virus već tjednima bio prisutan i neprimijećen.

Stefano Merler iz zaklade Bruno Kessler na konferenciji za medije sa čelnim dužnosnicima talijanskih zdravstvenih vlasti je rekao da je njegov institut preispitao prvi slučaj i izvukao jasne zaključke iz širenja zaraze koje je uslijedilo.

“Uvidjeli smo da je u Lombardiji bilo mnogo zaraženih puno prije 20. veljače, što znači da je epidemija počela mnogo ranije”, rekao je.

“U siječnju sigurno, ali možda i ranije. Nikada to nećemo znati”, rekao je i dodao da vjeruje kako nagli rast broja slučajeva koji je odmah uslijedio sugerira da je virus vjerojatno u Italiju donijela skupina ljudi a ne neki pojedinac.

Italija je prva veća zapadna zemlja koja se suočila s covidom-19, bolešću koju izazva novi koronavirus a koja je krajem prošle godine potekla iz Kine i raširila se po svijetu. Do sada je u Italjji potvrđeno 190.000 slučajeva zaraze covidom-19, a od te je bolesti umrlo 25.500 ljudi.

U nastojanju da spriječi pojavu bolesti, Italija je 31. siječnja, nakon što je dvoje kineskih turista bilo pozitivno na testu za koronavirus, obustavila sav zračni promet prema i iz Kine. Znanstvenici, međutim, kažu da je vjerojatno to bilo prekasno.

Druga skupina talijanskih znanstvenika je rekla da je u drugoj polovici siječnja koronavirus u Italiju moguće stigao iz Njemačke, a ne izravno iz Kine.

Hina

 

- Oglas -