Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAEnergetska obnova Ville Irene u tijeku, izložbeni prostor do ljeta teško u...

Energetska obnova Ville Irene u tijeku, izložbeni prostor do ljeta teško u funkciji

O fondovima Europske unije dosta smo pisali u posljednje vrijeme jer o tim novcima ovisi dobar dio projekata na Makarskoj rivijeri. Tako smo jučer podsjetili na projekt rekonstukcije i nadogradnje kompleksa na Galebovom krilu u Podgori, gdje općinska uprava nestrpljivo iščekuje rezultate natječaja Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, budući sami ne mogu ući u investiciju. Sličan je slučaj s Villom Irenom u Makarskoj čiji je projekt također prijavljen na ovaj natječaj, međutim, evaluacija se, kako nam je rekla i podgorska načelnica, jako razvukla.

S obzirom da je već sredina siječnja, pitanje je što će biti sa završetkom Ville Irene i kad ćemo moći očekivati novu kulturno-turističku ponudu na poluotoku. Naime, u tijeku je energetska obnova na objektu, a nakon toga trebalo bi se krenuti u drugu fazu uređenja interijera zgrade površine oko 230 metara četvornih. U prijedlogu agencije “Muze” koje su izradile strategiju razvoja kulturnog turizma ovaj objekt trebao bi biti mjesto za povremene izložbe, a njime će raspolagati Gradski muzej. Prvi je kat namijenjen izložbama, dok se u prizemlju nalazi informacijski punkt za kulturno-turističku ponudu grada, galerijski dio s ponudom biranih proizvoda te tzv. kulturnim caffe barom. Uredila bi se i okućnica s opremom za sjedenje i druženje.

Kad će sve to biti realizirano, otvoreno je pitanje na koje za sada nema odgovora. S obzirom da su građevinski radovi enormno poskupjeli, upitno je bi li Grad Makarska ulagao svoj novac ili će ipak čekati novac iz fondova.

Do sada je, inače, uplaćeno oko 40 tisuća eura za energetsku obnovu tvrtki Polinom d.o.o., 8600 tvrtki Ugao d.o.o. za energetski pregled i stručno mišljenje te stručni nadzor, te 3000 euta Delfin grupi za izradu dokumentacije turističke infrastrukture za klimatske promjene.

Agenciji Muze d.o.o. kojoj je Grad Makarska isplatio preko 25 tisuća eura za izradu kulturne strategije za Villu Irenu platili su oko 9500 eura. Od toga su ispostavljena dva računa od oko 3000 eura za muzejsku koncepciju Ville Irene te oko 3500 eura za uslugu izrade projektnog zadatka za pregled Ville Irene.

Izrada projekta unutarnjeg uređenja povjerena je arhitekticama Maši Medoš i Klari Nikšić za što je plaćeno oko 9200 eura. Alfa Inženjering d.o.o. isplaćeno je oko 4000 eura za izradu projektne dokumentacije te projekta fotonaponske elektrane, te oko 5800 za izradu projektne dokumentacije za Centar za posjetitelje.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -