Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAEKSKLUZIVNO Nakon Skywalka Makarska dobiva Seawalk, vlasnik Perkić poručuje: Gradimo spomenik Makarskoj!

EKSKLUZIVNO Nakon Skywalka Makarska dobiva Seawalk, vlasnik Perkić poručuje: Gradimo spomenik Makarskoj!

Punih šest godina nakon što je trgovačkom društvu Grotta dodijeljena koncesija za pomorsko dobro na 20 godina, firmu je, zajedno s projektom i građevinskom dozvolom kupio Branislav Perkić, vlasnik restorana Papar grill.

Mnogima je to bilo iznenađenje, jer Perkića u Makarskoj povezuju s leskovačkim roštiljem i veselicama uz narodnu glazbu, međutim, vlasnik popularnog restorana odlučno poručuje: Restoran nam ne pada na pamet otvarati na Grotti! Na Grotti gradimo spomenik gradu Makarskoj!

Perkića smo sreli na licu mjesta. Bio je u “viziti” zajedno sa Sanjom Čović, makarskom dizajnericom interijera koju je Perkić angažirao na ovom projektu. U ovoj priči Čović se zauzela i za osmišljavanje koncepta.

Naime, ovaj projekt vrijedan 10 milijuna kuna će osim akvarija i suvenirnice, po planu investitora, sadržavati i botanički vrt, i informativno-edukativnu stazu, i manufakturu za izradu autohtonih suvenira, a u planu su im i razne aktivnosti te događanja.

– Kad je javnost doznala da radimo akvarij, svi su se propeli na zadnje noge misleći da ćemo raditi restoran. Takvo što nam ne pada na pamet. Koncesija ima oko 760 kvadrata kopnenog dijela i oko 630 morskog dijela, a sam akvarij je na oko 200 kvadrata, kazao nam je Perkić.

Zanimalo nas je što je s navodnim odstupanjem od građevinske dozvole i etažom viška.

– Nije to etaža nego galerija, odgovorio je Perkić pokazujući nam i simulaciju koja je, doduše, stara, budući su se u međuvremenu očito izrodile neke nove ideje.

Zanimalo nas je koje vrste riba će biti u akvariju, ako su do te faze projekta uopće došli.

– Bit će to naše ribe i jednim dijelom i ove koje su zaštićene. Bit će označene bar kodom tako da će svaki gost preko softvera moći dobiti sve informacije o vrsti. No tek ćemo vidjeti koje će ribe moći opstati imajući u vidu gubitke mora i uopće situaciju s kojom ćemo se sresti, kazala nam je Sanja Čović.

Perkić kaže kako su u kontaktima sa svim stručnim tijelima te kako se oko ovog dijela konzultira Pomorski fakultet.

– Cilj nam je napraviti jednu povijesnu atrakciju na razini županije i objediniti sve što bi trebalo prezentirati u destinaciji. Gosti bi, naime, na puteljku do akvarija dobili putem info-panela informacije o svemu što trebaju posjetiti. Da nije riječ samo o akvariju nego kompleksnijoj priči, pokazuje i ideja da se napravi botanički vrt u malom, sve biljke bi imale bar kod. Botanički vrt planiramo raditi na demontažno-montažnim platformama, ispričala nam je Sanja Čović.

Otkriva kako žele uklopiti i manufakturu autohtonih suvenira koja bi okupila makarske umjetnike i obrtnike. Roje se i ideje o radionicama za djecu školskog i vrtićkog uzrasta, te čišćenju podmorja koje bi omogućavalo i doniranje za takve ekološke akcije, i to putem aplikacije.

S obzirom na obim projekta i uopće sami koncept kakav više očekujemo od lokalne uprave ili turističke zajednice nego privatnog poduzetnika, zanimalo nas je kani li se prijaviti na EU fondove.

– Mislili smo, no kako nam je rečeno kako bi odgovarajući natječaji izašli tek za dvije godine, nama je to predugo za čekati. Idemo zato sa svojim novcem, veli Perkić.

Pitamo ga zašto je kao ugostitelj odlučio ući u jedan ovakav poslovni pothvat.

– Zato jer je to projekt od značaja za grad Makarsku. Istina je, mogli smo napraviti deset apartmana, ali ovo je izazov i nešto drugačije od svega. Istraživao sam malo povijest špilje i zaista ima svoju priču. Biokovo ima Skywalk, Makarska će dobiti Seawalk, kaže Perkić.

Smije se kako ljudi strahuju da će na Grotti biti sličan “đir” kao u Papar grillu.

– Sve je drugačije, kaže, a Čović dodaje kako Seawalk traži avangardu, pa tako i u izboru glazbe.

– Mogućnosti su bezbrojne, ali ne smijemo sve otkrivati, kazat će za kraj Sanja.

Ivona Ćirak /foto Ozren Franić

- Oglas -