Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKEKONOMSKA ANALITIČARKA ANDREJA ŠVIGIR Sada vidimo epilog činjenice da smo turistička zemlja...

EKONOMSKA ANALITIČARKA ANDREJA ŠVIGIR Sada vidimo epilog činjenice da smo turistička zemlja bez industrije

Gošća N1 Studija uživo bila je ekonomska analitičarka Andreja Švigir. Smatra da će Vlada morati ići s novim mjerama jer su sadašnje previše selektivne. Kaže i kako je ova epidemija koronavirusa pokazala što znači da smo turistička zemlja bez industrije i koliko je važno imati vlastitu prehrambenu industriju.

“Mjere su tek početak i vjerujem da će Vlada brzo donijeti novi niz mjera jer ove su sada selektivne i većinom su za male poduzetnike koji sad puno trpe u ovoj situaciji. Odgoda plaćanja odgađa problem, a ako poduzetnici ne ostvaruju prihode onda im od odgode nema pomoći”, smatra Andreja Švigir.

Problem je i fiksnih troškova koje poduzetnicima ostaju. “Smatram da je izuzetno dobro što Vlada razmišlja o korekciji plaća u javnom sektoru”, rekla je i pojasnila da iz jučerašnjeg obraćanja premijera Plenkovića i nada se da u Vladi to planiraju.

Misli da zdravstvenim djelatnicima treba ostaviti plaće, ali svi drugi koji nisu toliko izloženi moraju snositi teret realnog sektora koji neće izdržati ovu situaciju.

Svi oni koji su bili zakleti liberali i tvrdili da tržište sve regulira sada su jako za državni intervencionizam. Da nije tragično bilo bi smiješno. Ova situacija pokazala je koliko je važno imati snažnu ekonomiju i jasnu strategiju.

Sada vidimo i epilog činjenice da smo turistička zemlja bez značajnije industrije. Zato ćemo imati teške posljedice”, kaže Švigir i dodaje i da trpe najveće tvrtke izvoznice koje su svojim poslovnim rezultatima financirale javni sektor.

Za Hrvatsku je izazov i što smo usmjereni na njemačko i talijansko gospodarstvo. Kaže i da se u ovoj situaciji vidi i koliko je važno imati vlastitu prehrambenu industriju – piše N1.

M.D. / Foto: Duje Antonini

- Oglas -