Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaDVORANA ARTE Valentina Lasić i Irena Ćapeta o povijesti grada i razvoju...

DVORANA ARTE Valentina Lasić i Irena Ćapeta o povijesti grada i razvoju luke: ‘Bez vizije razvoja nemamo ništa’

Makarski ogranak Matice hrvatske danas je u sklopu programa Dana grada organizirao predavanje Makarska luka i grad viđeni očima povjesničara, a kojeg su u dvorani Arte održale dr. sc. Valentina Lasić i prof. Irena Ćapeta.

U dva kraća izlaganja , večerašnje predavačice su u prvom dijelu predavanja obuhvatile sva važnija razdoblja povijesti i razvijanja grada do modernih dana, a u drugom dijelu se dotakle razvoja makarske luke, koja je minirana i razorena prilikom povlačenja njemačke vojske 1944. , predstavivši između brojnih zanimljivosti i neke od urbanističkih planova grada koji nisu zaživjeli,a koji su imali ucrtana po dva lukobrana, ili veliki trajektni gat i nasutu obalu.

Za kraj je ostavljen citat din Petra Kaera “Makarani primorci od davne davnine privikli su moru, te u njemu viđali najmilijeg druga,te najvažnijeg čimbenika svog razvitka i napretka”. -Kazala bih ‘luka je grad,a grad je luka’.Bez vizije razvoja luke nemamo ništa, imamo samo stambenu izgradnju i nered u luci, te svake godine sve više plovila koje ne možemo primiti – kazala je Lasić.

MD/ Foto MD

- Oglas -