Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaRIVIJERABrelaDVORANA ARTE Predstavljanje knjižice Breljanski toponimi i interaktivne karte breljanskih lokaliteta

DVORANA ARTE Predstavljanje knjižice Breljanski toponimi i interaktivne karte breljanskih lokaliteta

Makarski ogranak Matice hrvatske i Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Brela pozivaju na predstavljanje knjižice Breljanski toponimi i interaktivne karte breljanskih lokaliteta, koje će se održati u petak u 19 sati u dvorani Arte u Makarskoj.

Toponimi ili imena mjesta u prirodi, svjedoci su prošlosti, što više oni su povijesne činjenice koji traju s predjelima, gorama ,vodama, mjestima sela i gradova.. Toponomastika je znanost o nazivima predjela u prirodi i nezaobilazna je diciplina koju se mora obuhvatiti da bi se pomoću nje mogla razumjeti naša prošlost .

Svojim imenima toponimi pričaju našu povijest i zato su oni dio života naroda samo ih treba pravilno protumačiti . Zato prikupljanje i tumačenje toponima određenog područja nazivamo i duhovnom arheologijom.

Ova knjižica pod naslovom „Breljanski toponimi“ uradak je učenika O.Š. Dr.Franje Tuđmana iz Brela te mentorstva njihovih profesora. Rad je plod istraživačkog rada na terenu kao i unos podataka nakon terenskoga istraživanja , te etimološkoga tumačenja prikupljenih toponima.

Učenici su svojim istraživačkim radom pobliže upoznali lokalne toponime od kojih neki ve polako padaju u zaborav jer se odnose na napuštene dijelove mjesta pa je ova edukativna knjižica u službi promicanja i očuvanja zavičajne baštine. Većina toponima do sada nije obrađena u stručnoj literaturi pa se ovaj rad može smatrati pionirskim i važnim doprinosom za povijest Brela a i širega područja Makarskog primorja – stonji u najavi događanja, koju potpisuje ANte Škrabić.
MD/foto MD

- Oglas -