Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDRUGA FAZA POPUŠTANJA MJERA Od ponedjeljka možemo kod liječnika, zubara ili frizera....

DRUGA FAZA POPUŠTANJA MJERA Od ponedjeljka možemo kod liječnika, zubara ili frizera. Naravno, ne kao nekad

U ponedjeljak u Hrvatskoj kreće i druga faza popuštanja mjera u kojoj će liječnici otvoriti svoje ambulante u većem obimu poslova, proradit će i privatne ordinacije i zubari, vrata svojih salona otvaraju frizeri, brijači, kozmetičar, kao i saloni za masažu i fizioterapeuti – piše Slobodna Dalmacija.

Odlazak kod liječnika

Kod liječnika će se odlaziti uz prethodnu telefonsku najavu.

Nošenje zaštitnih maski je obvezno, kao i dezinfekcija, mjerenje temperature te socijalna distanca koja se i nadalje mora strogo poštivati u čekaonicama i ambulantama. U prostoru čekaonice veličine četiri metra kvadratna, smije biti samo jedna osoba, a sveukupno nikad više od pet ljudi istovremeno.

Pregledi će biti organizirani u razmaku od 15-30 minuta uz predviđeno vrijeme za provjetravanje i dezinficiranje prostora između pacijenata.

Liječnici obiteljske medicine i dalje će osiguravati komunikacijsku s pacijentima i kolegama u sekundarnoj zdravstvenoj svim raspoloživim komunikacijskim kanalima koja su i tijekom epidemije bila vrlo učinkovita (telefon, e-mail, A5 uputnice, telefonska sekretarica).

Bolesnici s kroničnim bolestima, stabilnih kliničkih i laboratorijskih parametara, neće se upućivati na konzilijarne preglede u bolnicu, neovisno o prethodno zakazanim terminima ili preporukama konzilijarnih liječnika.

Kronični bolesnici nadzirat će se redovito kroz patronažnu službu, provodit će samokontrole po njihovim preporukama te će se javljati izabranom liječniku prema dogovorenoj i zakazanoj dinamici.

Kronični bolesnici sa simptomima pogoršanja laboratorijskih ili kliničkih parametara, ali bez vitalnih ili potencijalno vitalno ugrožavajućih stanja, zbrinjavat će se putem e-konzultacija ako je to moguće ili će se za odgovarajući termin naručivati u sekundarnu zdravstvenu zaštitu sistemom on-line naručivanja, uz preporuku korištenja A5 uputnica.

Kako će raditi saloni

Frizeri i kozmetičari će klijenta pri dolasku u salon morat pitati je li u posljednjih 14 dana bio bolestan ili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Članica Nacionalnog stožera, liječnica Maja Grba Bujević pojasnila je kako će frizeri, brijači i kozmetičari od mušterija morati uzeti kontakt i zapisati vrijeme kad su boravili u salonu kako bi se, u slučaju da dođe do zaraze, moglo znati tko je u to vrijeme bio u salonu.

Obavezno  je i dezinfekcijsko sredstvo, na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 posto.

Naručivanje klijenata obavlja se telefonski, a broj naručenih mušterija kojima će se usluga pružati istovremeno mora se prilagoditi. Za bilo koju vrstu frizura kosa će se morati prati, više neće klijenti sami o tome odlučivati. Frizeri će nositi zaštitne maske i rukavice, ista je preporuka i mušterijama.

Red se čeka izvan salona ili na sjedećim mjestima u razmaku od minimalno 1,5 metar.

U dijelovima salona za obavljanje plaćanja usluge, preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade od prozirnog materijala.

U salonima je potrebno osigurati minimalni međusobni razmak od 1,5 metara između svih osoba koje se u jednom trenutku nalaze u prostoru izuzev klijenta i djelatnika za vrijeme pružanja usluge.

Uobičajene ogrtače za klijente, ako je moguće, preporučuje se zamijeniti jednokratnima.

Između klijenata potrebno je oprati i dezinficirati ruke te obavezno koristiti drugi set pribora. Savjetuje se i što manje razgovora s klijentom.

…a kako stomatolozi

Stomatolozi apeliraju da se pacijenti najave telefonski, bilo radi hitnog slučaja ili dogovora o terminu. Pacijent mora potvrditi da nema simptome koji bi se mogli povezati s koronavirusom i da nije u kućanstvu s nekim tko je obolio ili je u samoizolaciji. Zubari će se, radi specifične opreme koju koriste u radu, morati držati još strožih epidemioloških mjera. Svi pacijenti koristit će jednokratne ogrtače, a liječnici zaštitne vizire koji im prekrivaju lice – piše Slobodna Dalmacija.

M.D. / foto Pixabay

- Oglas -