Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNODRAMA USRED SEZONE Laboratorij ne radi, Županija šuti, gradonačelnik bijesan: Ovaj odnos...

DRAMA USRED SEZONE Laboratorij ne radi, Županija šuti, gradonačelnik bijesan: Ovaj odnos prema Makarskoj je dno dna!

Od proteklog tjedna laboratorij u Makarskoj ne radi, no obavijesti o tomu nema. Niti je izvješena obavijest ispred laboratorija, niti su djelatnici obaviješteni, niti itko o tomu vodi računa. Jutros su medicinske sestre koje vade krv u ordinaciji obiteljskih liječnika nosile uzorke, ali nisu znale kamo bi s njima. Onkološki bolesnici su na mukama jer u slučaju da im je liječnik radio ujutro, a oni sutra moraju primiti terapiju te im je nužan nalaz, ne znaju što poduzeti. Niti je itko, bilo od pacijenata ili osoblja ustanove dobio ikakvu informaciju. Ukratko, potpuni kaos.

Od jutros smo u nekoliko navrata pokušali stupiti u kontakt sa Županijom, no nažalost, bezuspješno. Nije nam se javio niti dr.Marko Rađa, ravnatelj županijskog Doma zdravlja, niti pročelnica za zdravstvo Diana Luetić, niti župan Blaženko Boban.

Okrenuli smo i broj makarskog gradonačelnika Zorana Paunovića koji je otvoreno kazao da je bijesan na Županiju. Da laboratorij uopće ne radi kaže kako nije znao.

– Dok se oni naslikavaju ispred modernog preuređenog doma zdravlja u Solinu koji je, inače, nadomak Splita i tamošnjeg kliničkog bolničkog centra, u Makarskoj se zdravstvo raspada i za to je kriva Županija. Iako Makarskoj gravitiraju i sve okolne općine te otoci, mi nemamo ni ono najosnovnije. Osim toga, sve ono što nam je na zajedničkom sastanku sa zamjenikom župana Antom Šošićem i načelnicima općina obećano, nije realizirano.

-Tražili smo da milijun kuna koje ulažemo mi na Makarskom primorju u drugi tim hitne pomoći preusmjerimo u neke druge zdravstvene usluge, ali nema nikakvog pomaka niti najave da će se išta po tom pitanju napraviti. Da ne kažem da smo još lani u srpnju sazvali sastanak na kojem je bio i ravnatelj Rađa i na kojemu smo tražili da se uzorci za neke specijalističke pretrage nose u Split, jer ionako svaki dan kamion vozi na toj relaciji. Ništa. Nadalje, ista stvar i s urologom i dječjim kirurgom, treba samo spustiti suglasnost i pokrenuti tu priču, ali i dalje mjesecima nakon obećanja – ništa…

-Sve što smo dobili u međuvremenu je da moramo plaćati očitavanje uzoraka s rendgena! Nažalost, dr.Zoltner trenutno ne radi zbog zdravstvenog stanja i mi svaki tjedan moramo plaćati 4000 kuna za očitavanje! A radi se o primarnoj zdravstvenoj zaštiti! Ma ne da sam razočaran, ja sam bijesan, a ovaj odnos prema Makarskoj je ništa drugo nego dno dna!, ogorčeno je slučaj laboratorija i ostalih zanemarenih djelatnosti komentirao gradonačelnik.

Kazat će da ne zna što više poduzeti jer su svi razgovori sa Županijom bili jednako jalovi.

– Možda bi zaista trebalo organizirati prosvjed, ali i medijski dignuti na jednu višu razinu, za kraj će Paunović.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -