Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNODr. sc. Iris Urlić postala primarijus: Ovo je počast makarskom zdravstvu iz...

Dr. sc. Iris Urlić postala primarijus: Ovo je počast makarskom zdravstvu iz kojeg sam potekla

Kada smo nazvali dr. znanosti Iris Urlić, koja je nedavno stekla titulu primarijusa, najprije nam je rekla kako je medijska pažnja predaleko otišla te da medicinski poziv trebaju pratiti samozatajnost, predani rad i anonimnost, a ne estradizacija. Liječnica dr. Urlić je zaposlena na Zavodu za oftamologiju KBC Dubrava u Zagrebu i razlog zasto je uopće dozvolila da se njeno postignuće objavi na razini Makarske je upravo iz ljubavi prema medicini i iz – lokalpatriotskih razloga. Naglasila je kako duguje zahvalnost lokalnim medicinarima te negdašnjem domu zdravlja zajedno s hitnom medicinom. Jer, kako ističe, od tamo je potekla i ona.

– Moj primarijat je počast hitnoj medicini, općenito makarskom domu zdravlja u sklopu kojeg je hitna prije djelovala, te kolegama s kojima sam radila. Važno je naglasiti da sam potekla iz tog makarskog zdravstva koje je zaista zaslužilo da ne bude u sjeni, skromno je svoje uspjehe u kliničkoj i znanstvenoj medicini komentirala doktorica Urlić.

– U vrijeme kad sam stažirala u Makarskoj radila sam s kolegama Raffanellijem, Džamonjom, Šabić, Galić, Štenger, Srzić, Ivandom…Sve su to ljudi u radu s kojima su utkani korijeni u moje bavljenje medicinom. U zdravstvenom sustavu u Makarskoj ima iznimno vrijednih i stručnih liječnika, ali se u sustavu izgube.

A kad smo već kod zahvala, imam potrebu reći i veliko hvala mojim roditeljima, mami Leonidi i tati Hrvoju, rekla je 51-godišnja Makarka koja je titulu najvišeg profesionalnog naslova koji Hrvatska liječnička komora dodjeljuje iskusnim liječnicima specijalistima pripisala nekakvom prirodnom razvoju stvari.

Specijalistica oftamologije i doktorica znanosti stalno napreduje, pa je, između ostalog, i koordinatorica Nacionalnog preventivnog programa za otkrivanje slabovidnosti kod četverogodišnje djece i znanstveni suradnik u znanstvenom području biomedicine i zdravstva. Autorica je brojnih znanstvenih i preglednih članaka te kongresnih priopćenja.

No kad razgovarate s dr. Urlić, tako iskreno zaljubljenom u svoj medicinski poziv, jasnije je kad kaže kako je to naprosto prirodni slijed.

– Zbilja ne znam čim bih se drugim bavila a da nije medicina, jednostavno će naša sugovornica koju smo pitali kako komentira činjenicu da je iz jedne Makarske s jakim i uvaženim medicinarima došlo do situacije da imamo porazan deficit interesa mladih za medicinskim zvanjem.

– Danas je prisutna težnja za uspjehom preko noći, ali važno je da nam to ne zamagli vid. U Makarskoj se, k tome, uglavnom sve svodi na rentijerstvo protiv kojeg načelno nemam ništa. Ali život je dug i ne može se svoditi samo na čekanje ljeta i pitanja hoće li nam doći gosti.

Medicina je dugotrajan i težak, ali zahvalan put. Liječništvo je jedna prekrasna i visokoodgovorna disciplina, a jedna dobra stvar u tome je da vas godine i iskustvo čine boljim.

Što se tiče interesa za medicinu, mislim da je dovoljno da barem jedan učenik iz generacije odabere medicinu, za 6 godina s time dobivate 6 liječnika. Njih troje će ostati raditi u Zagrebu ili Splitu, ali troje će se vratiti u Makarsku, rekla je dr. Urlić koja bira optimističan pogled na situaciju te se nada da će mladi više prepoznavati ljepotu, humanost i izazov medicinske profesije vrijedan prihvaćanja.
Ivona Ćirak /foto privatni album

- Oglas -