Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDr.Rađa: Kako ide cijepljenje prvom dozom? Skoro pa nikako

Dr.Rađa: Kako ide cijepljenje prvom dozom? Skoro pa nikako

KBC Split je pod najvećim pritiskom u Hrvatskoj, i to već pet mjeseci. Svaki četvrti pacijent zaražen je koronavirusom. Uz sve što rade, liječnici primarne zdravstvene zaštite, prije svega liječnici obiteljske medicine, od danas i testiraju.

Dvadeset tisuća brzih testova podijeljeno je na razini županijskog Doma zdravlja, čiji je ravnatelj Marko Rađa u razgovoru za Dnevnik HRT-a kazao kako zasad problema nema.

Neke ambulante testiraju već nekoliko mjeseci

“Testovi su stigli u petak u toku dana. Jedan dio je distribuiran u petak, drugi se nastavio distribuirati danas. Sutra se distribuira dalje, s time da je nekih dvadesetak ambulanti već od ranije imalo testove. Jer neki doktori, neke ambulante na izoliranim područjima testiraju već pet, šest mjeseci”, prenosi Index.

Govoreći da je testiranje počelo, naglasio je da nije riječ o masovnom testiranju, nego testiranju pacijenata uz dogovor. Pacijenti se moraju najprije javiti svom liječniku, a onda u suradnji s njim odlučiti kada će doći na testiranje.

Otvaraju se novi punktovi za testiranje

Rađa je kazao kako dio ambulanti obiteljske medicine nije pravo mjesto za testiranje jer nemaju dodatne prostorije u kojima bi se moglo organizirati testiranje. No dio ambulanti već je radio testiranja i ima uvjete odvojenog pristupa pacijenata postupku. Rade i na otvaranju novih punktova za testiranje, njih sedam ili osam.

Rađa je i koordinator cijepljenja u Spaladium Areni. Na pitanje kako stoje s prvom dozom, odgovorio je: “Skoro pa nikako.”

“Mi smo praktički u ovih više od pola mjeseca aplicirali oko 700 prvih doza. To je doslovno zanemariva brojka”, poručio je.

MD/foto M.D.

- Oglas -