Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDoznajte što je sve uključeno u Vladin paket pomoći građanima i tvrtkama...

Doznajte što je sve uključeno u Vladin paket pomoći građanima i tvrtkama zbog epidemije koronavirusa

Mnoge zanima što ako ostanu bez posla ili plaće, kako će vraćati rate kredita.Uvode se 63 mjere kroz 19 promjena zakona zajedno vrijednih više od 30 milijardi kuna. Tako izgleda Vladin paket pomoći uslijed epidemije koronavirusa. Osnovna je ideja paketa pomoći očuvanje radnih mjesta i redovita isplata plaća – donosi Dnevnik.hr.

Tvrtkama se omogućava odgoda plaćanja javnih davanja, odnosno poreza na dohodak, poreza na dobit te doprinosa na plaće, i to na tri mjeseca, a bude li potrebno, može se produžiti na još tri. Nakon toga, moguće je dug obročno otplaćivati dvije godine.

Zbog ove mjere na gubitku će biti lokalna samouprava te HZZO i Zavod za mirovinsko osiguranje, pa će se njima omogućiti beskamatni zajmovi da nadoknade gubitke.

Odgodu plaćanja kredita na tri mjeseca moći će dobiti i građani. Detalji se još dogovaraju, ali riječ je o svim vrstama kredita – stambenim, gotovinskim, leasingu. Građani će se sami javiti bankarima i zatražiti odgodu.

Već sada, a i u vremenu koje dolazi, na udaru će biti gospodarstvo. Zbog toga se uvodi moratorij na obveze prema HBOR-u i komercijalnim bankama od tri mjeseca. Postojeći krediti moći će se reprogramirati, uz uvođenje počeka na otplatu glavnice. Odobravat će se i novi krediti za financiranje hladnog pogona tvrtki i isplatu plaća.

Banke uvode stand still aranžmane, odnosno obustavljaju prisilnu naplatu prema svim dužnicima u razdoblju od tri mjeseca. Da bi se pomoglo izvoznicima, odnosno da bi se osigurali plasmani njihovih proizvoda, širi se opseg jamstvenog fonda. HAMAG BICRO uvodi moratorij na svoje aranžmane do kraja ove godine.

Niz mjera odnosi se i na sektor rada i mirovinskog sustava. Privremeno će stati potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, a produžit će se mjera stalni sezonac.

Hrvatski zavod za zapošljavanje poslodavcima će isplaćivati iznos neto plaće od 3250 kuna, odnosno minimalac, koji će oni isplaćivati radnicima. Poslodavci će ispuniti online obrasce i tako zatražiti pristup toj mjeri.

Mjere će ići prema svim sektorima, a pogotovo onima najviše pogođenima krizom – ugostiteljstvu i turizmu. Mjera se neće odnositi na one koji budu otpuštali radnike.

Novosti i u sektoru turizma. Uvodi se odgoda plaćanja turističke članarine i pristojbe. Ograničit će se i radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Bude li viškova u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji, država nudi mogućnost interventnog otkupa. Također, za sav višak voća i povrća država nudi skladištenje. U praksi, poljoprivrednici se mogu izravno javiti nadležnim upravama u Ministarstvu poljoprivrede.

Poljoprivrednici dobivaju i dodatne potpore za sektor ribolova, a mogu koristiti i odgodu plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama.

Uvode se i dodatni popusti na autocestama. Svi koji se bave izvanrednim prijevozom neće morati plaćati naknadu za posebne dozvole. Produžuje se sezonski popust za korištenje ENC-a i odgađa sezonsko poskupljenje cestarine od 10 posto. Za relaciju od Zagreba do Splita i u vrijeme sezone platit ćete 181 kunu umjesto 199, koliko bi cijena iznosila uz poskupljenje.

I za kraj, nešto iz sektora kulture. Svim kulturnjacima omogućuju se potpore i odgode plaćanja obveza prema Ministarstvu kulture i ostalim tijelima. I ono što već duže vrijeme traže brojni poduzetnici – država, makar na neko vrijeme, obustavlja i naplatu spomeničke rente koja inače, u godinu dana, za srednjeg poduzetnika iznosi između 2000 i 3000 kuna – donosi Dnevnik.hr.

M. D.

- Oglas -