Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDomovinski pokret Makarska od gradonačelnika traži da objavi program rada novog direktora

Domovinski pokret Makarska od gradonačelnika traži da objavi program rada novog direktora

Iz Domovinskog pokreta Makarska stiglo je priopćenje koje objavljujemo u nastavku.
– Makarska je dobila novog direktora ureda Turističke zajednice grada Makarske. O novom direktoru Makarani znaju ono što je napisano u medijima – da je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti te da se bavio glumom i režijom. Ostavimo li po strani činjenicu da u dosadašnjem dijelu profesionalne karijere nije imao doticaja s turizmom, što je razvidno iz podataka koji su dostavljeni medijima, u oči upada činjenica da javnost nije imala priliku vidjeti program novog ravnatelja. Osim par šturih rečenica koje je s javnosti podijelio gradonačelnik Paunović, kako bi opravdao svoj izbor, o mandatnim ciljevima novog ravnatelja možemo samo nagađati. Gradonačelnik ističe kako njegov odabranik “U programu navodi i nekoliko zanimljivih projekata kao što su unplugged koncert na Glavici za vrijeme Dana planeta Zemlje kada se isključuje sva rasvjeta, a koji bi se uživo prenosio preko određenih platformi. U projektu je spomenuo i Makarsku i cijelu Makarsku rivijeru kao idealnu destinaciju za snimanje filmova kao što je Dubrovnik-kazao je Paunović dodavši da je Puharić osoba koja dosta dobro kotira u producentskim, režiserskim i filmskim krugovima, a ima velika iskustva u digitali, odnosno programiranjima što je dodatan plus.” – zaključuje Paunović.
I to je sve što Makarani, koji u najvećoj mjeri žive od turizma, znaju o programskim ciljevima čovjeka koji će naredne četiri godine voditi makarski turizam. Dakle, ako je vjerovati gradonačelniku, novi direktor TZ-a će u narednom periodu naglasak staviti na filmske projekte koji bi trebali Makarsku pozicionirati kao filmsku destinaciju. Sama formulacija naglaska iz programa (ukoliko on uopće postoji) nije sporna kada bi imali više informacija o samom planu. Gradonačelnikova izjava kako “Puharić dosta dobro kotira u producentskim, režiserskim i filmskim krugovima” ne znači baš ništa. Poznanstva su jedno, a posao drugo. Bar bi to gradonačelnik trebao znati. Prije svega, gradonačelnik, ali i novi direktor, trebaju znati kako se snimanja velikih projekata u nekom gradu obilno sufinanciraju od domaćina. Besplatne reklame nema i to odavno. Stoga bi gradonačelnik, ali i novi direktor, trebali javnosti pojasniti :
1. Koji iznos su za takve projekte spremni izdvojiti iz proračuna grada i turističke zajednice?
2. Jesu li o svojim planovima komunicirali s HAVC-om i Ministarstvom kulture koji imaju fondove za ovakve projekte?
3. Imaju li, uopće, u planu neki veći filmski projekt koji bi se snimao u Makarskoj?
Ništa od navedenog ne možemo znati, jer nemamo uvid u program novog direktora TZ. Interesantno je kako nemamo niti jednu informaciju o Puharićevim planovima za oživljavanje makarskog turizma u postsezoni i predsezoni. Nismo pročitali niti jednu rečenicu o viziji Makarske kao središta za pripreme sportaša u zimskom i proljetnom periodu. Iako je ovaj segment turizma puno realniji od filmskog turizma. Niti gradonačelnik, a niti novi direktor, nisu iznijeli plan što napraviti i nadograditi u gradu kako bi se ovaj vid turizma razvio i zaživio. Nismo mogli pročitati ništa ni o razvoju gastronomske ponude i povezivanju Zagore i priobalja što bi rasteretilo grad u srcu sezone. Bilo bi interesantno vidjeti kako novi direktor gleda na razvoj masovnog kupališnog turizma i koje su mu destinacije uzor. Ukratko, Makarani su turizam predali u ruke čovjeku o čijim planovima ne znamo ništa. To je isto kao da Slavonci svoje oranice predaju u ruke nekoga tko odlučuje o tome hoće li sutra zasijati pšenicu ili će na njihovim poljima graditi solarne elektrane.
Gradonačelniče, ovo su prevažna pitanja. Stoga Vas pozivamo da, zbog interesa javnosti, hitno objavite program rada novog direktora TZ Makarske, navode u priopćenju.
M.D./foto M.D.
- Oglas -