Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDomovima zdravlja u Pločama i Dubrovniku nova sanitetska vozila

Domovima zdravlja u Pločama i Dubrovniku nova sanitetska vozila

Dva nova sanitetska vozila, ukupne vrijednosti 550 tisuća kuna, nabavila je Dubrovačko-neretvanska županija za domove zdravlja u Dubrovniku i Pločama, a primopredaja je održana u ponedjeljak ispred dubrovačkim Zavodom za hitnu medicinu.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da je riječ o redovitom obnavljanju voznog parka u sanitetskom prijevozu.

“Ove godine smo ukupno isporučili nova tri vozila, od čega dva za hitnu medicinu i jedno patronažno. Ove ćemo godine za zdravstvo izdvojiti ukupno 28 milijuna kuna, od čega je dio namijenjen održavanju objekata, a 2 milijuna kuna za borbu protiv koronavirusa”, istaknuo je Dobroslavić.

Komentirajući trenutnu epidemiološku situaciju u županiji, Dobroslavić je ocijenio da je riječ o rezultatu malo boljem od prosjeka, zahvaljujući požrtvovnosti zdravstvenih djelatnika i odgovornom ponašanju stanovništva.

“Ipak, brojke su još uvijek visoke. Danas imamo 36 novozaraženih, isto je bilo jučer. Želimo taj broj smanjiti pa sam apelirao na sugrađane da se strogo pridržavaju svih mjera”, rekao je župan.

Naglasio je da mali broj zaraženih treba i kako bi sačuvali zdravlje, ali i zbog pripreme iduće turističke sezone. “S lošim brojkama će i pripreme biti teže”, dodao je.

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan rekao je da sanitetski prijevoz te ustanove godišnje prijeđe preko 1,5 milijuna kilometra.

“Nova vozila su jako bitna, kako bismo zanavljali vozni park i održavali prosjek starosti ne veće od šest ili sedam godina. Imamo osam i pol timova sa šesnaest vozila, a vrlo često prevozimo na klinike u Zagrebu i Rijeci ili u Krapinske toplice. Dnevno jednom ili dvaput. Po propisima, tada smo bez tog vozila dva dana, a ostala vozila preuzimaju lokalne poslove”, rekao je Bazdan.

Naglasio je kako je sanitetski prijevoz zadužen i za sve osobe pozitivne na koronavirus ili su pod sumnjom na tu zarazu. “Vozimo ih na testiranje od kuće do zdravstvene ustanove. Nije to puno kilometara, ali jest velik angažman osoblja”, dodao je Bazdan.

Ravnatelj pločanskog Doma zdravlja dr. Vinko Matić rekao je kako su obaveze sanitetskog prijevoza u Pločama velike, od prijevoza na dijalizu do Metkovića ili do bolnica u Dubrovniku i Splitu.

“Imamo šest sanitetskih vozila i nekako sve stignemo. Potrebe su sve veće jer su ljudi i stariji i bolesniji, a puno je i socijalnih slučajeva. Nedostaje mladih koji bi vodili brigu o svima njima. Pomažemo im olakšati život”, rekao je Matić.

Dodao je kako je u uvjetima pandemije Dom zdravlja ‘poluzatvoren’.

“Sestre su izgubile na kilaži jer svakog pacijenta osobno dovode i izvode. Možda 50 posto usluga obavljamo telefonski, ali se broj usluga nije smanjio. Međutim, sve se stigne. Olakšavamo život bolnicama, pa makar za jedan ili dva posto pacijenata”, rekao je Matić.

Hina

- Oglas -