Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKADom za starije muči problem kadra: medicinske sestre ni pod svijećom

Dom za starije muči problem kadra: medicinske sestre ni pod svijećom

Korona godina odrazila se na izvješća svih ustanova u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja su se usvojila na posljednjoj skupštini; takav je slučaj i s Domom za starije i nemoćne u Makarskoj.

U izvješću za 2020.godinu se navodi kako u zbog epidemioloških mjera mogli primiti manji broj korisnika, a poznato je koliki problem predstavlja kadar. Naime, ravnateljica Marija Lelas navela je u “raportu” za Županiju kako je interes mali, skoro pa nikakav. Tako se na natječaj za voditelja računovodstva javilo čak 18 osoba. No, za čistačicu se javila samo jedna osoba, a za medicinsku sestru – niti jedna jedina.

Prosječna bruto plaća iznosi 9355 kuna. Kako u taj prosjek idu i 40 posto više plaće za one s VSS, pogledali smo bruto prosjek za srednjom stručnom spremom. Iznosi oko 9100.

Makarski dom ima 68 korisnika. S Runovićima je 107 korisnika, a otprilike polovica ih je nepokretnih. Svega pet je pokretnih, a svaki peti je teže pokretan.

Ono što je u izvješću zanimljivo jest intencija da se vrši dostava hrane na stacionar i općenito da se proširi spremanje hrane van institucije. U tome se vidi prilika za poboljšanje budžeta.

Proračun je, inače, u 2020. bio 4,5 milijuna i ostvaren je 97 posto.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -