Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDOK SE ČEKAJU REZULTATI ZA HRVATSKU Francuska objavila da je svega 4,4...

DOK SE ČEKAJU REZULTATI ZA HRVATSKU Francuska objavila da je svega 4,4 posto stanovništva bilo u kontaktu s koronavirusom

Prije nekoliko dana i u našoj je započelo veliko testiranje kojim će se ustanoviti u kojoj su mjeri Hrvati bili u kontaktu s koronavirusom. Dok bi rezultati za Hrvatsku trebali biti poznati kroz nekih tjedan dana, upravo su objavljeni slični rezultati za Francusku, a čiji je zaključak da je broj zaraženih daleko veći od dosad potvrđenih brojki, ali i daleko manji od ikakve priče o stvaranju “imuniteta krda”

Kako prenosi Hina, studija koju je proveo institut Pasteur pokazuje da je svega 4,4 posto francuskog stanovništva, ili 2,8 milijuna ljudi, bilo zaraženo novim koronavirusom, što je puno više od službenog broja slučajeva, ali premalo za tzv. imunitet krda. U studiji objavljenoj u srijedu u časopisu Science znanstvenici kažu da je stopa zaraženih u najgore pogođenim dijelovima Francuske – istočnom dijelu zemlje i pariškoj regiji – u prosjeku između 9 i 10 posto.

- Oglas -

“Oko 65 posto stanovništva trebalo bi biti imuno ako želimo kontrolirati pandemiju pomoću imuniteta”, navodi se u studiji. Imunitet krda odnosi se na situaciju kada je dovoljno stanovnika imuno na infekciju kako bi se učinkovito moglo spriječiti širenje bolesti.

Stopa zaraženih koju iznosi institut Pasteur odnosi se na 11. svibnja, dan kada je Francuska počela izlaziti iz gotovo dvomjesečne karantene.

“Posljedično, naši rezultati pokazuju da samo imunitet krda bez cjepiva neće biti dovoljan za izbjegavanje drugog vala po okončanju karantene. Učinkovite mjere kontrole moraju se stoga održavati i nakon 11. svibnja”, rekli su znanstvenici.

Ukupan broj mrtvih od koronavirusa u Francuskoj skočio je na 27.074 u srijedu i peti je najveći u svijetu. Zaraženih je 177.700.

Institut Pasteur također navodi da je karantena koja je uvedena 17. ožujka u Francuskoj dovela do drastičnog pada stope širenja koronavirusa, s 2,9 na 0,67.

Španjolska studija, također objavljena u srijedu, pokazala je slične rezultate. U njoj se kaže da je oko 5 posto stanovništva bilo zaraženo te da nema imuniteta krda u Španjolskoj, koja također polakao ublažava restriktivne mjere.

Hina / M.D.  ilustracija Pixabay

- Oglas -