Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKADogodine nam Metno želi dovesti glazbenike iz Afrike: Želimo što egzotičniji program!

Dogodine nam Metno želi dovesti glazbenike iz Afrike: Želimo što egzotičniji program!

Ove smo godine već imali prilike pisati u superlativima kad se radi o jubilarnom 15. Metnu, koji je uspio rasti na jedan zavidan nivo, istovremeno zadržavši ležernost i zaigranost.

Organizatori su, kako nam je rekla Any Carević Grbić, prezadovoljni odgovorom publike i činjenicom da su ih u velikom broju posjetili istinski ljubitelji etna, hodočastivši u Makarsku iz Splita, Metkovića, Sinja…

– Posjetili su nas i predstavnici festivala Street mode iz Grčke s kojima smo upareni preko platforme Most, te predstavnici Porto etno iz Rijeke. Publika je zaista bila sjajna. Obično bismo nakon koncerata ostajali barem sat vremena čistiti smeće, no ove godine je obje večeri sve ostalo čisto i sređeno. Žao nam je samo što smo našu vokalnu skupinu FA Tempet stavili na početak zbog čega je dio propustio njihov izvrsni nastup, rekla nam je Carević Grbić.

Raspitali smo se imaju li već ideje za dogodine.

– Da, voljeli bismo dovesti bend iz Afrike, nećemo sad otkrivati previše, ali oni su nam već neko vrijeme u planu. U rujnu moramo krenuti s organizacijom jer za takve nastupe treba i po godinu dana ranije krenuti s pripremom. Osim njih voljeli bismo dovesti i glazbenike iz Izraela, Francuske…

Ako želimo prefiks “međunarodni”, a želimo, onda treba ozbiljno pristupiti poslu i računati i na veće troškove. Kod takvih izvođača nije toliki problem plaćanje nastupa nego svi dodatni troškovi pri čemu mislim i na avionske karte. Prekooceanske avionske karte su jako skupe. Bend iz Afrike bio nam je želja i za ovaj Metno, ali kako svi natječaji kasne, pri čemu mislim i na one nacionalne, nismo na vrijeme imali informaciju o iznosima koje ćemo dobiti pa nismo mogli ni riskirati, rekla nam je predsjednica Tempeta.

Dodala je kako zaista žele ponuditi što egzotičniju world music izvođače, a ove su godine i uvrstili bend Baul Meets Saz koji je, iako dolazi iz Belgije, zapravo kombinacija indijsko-turske glazbe.

Ove su godine, inače, od Grada Makarska dobili nešto manje od 20 tisuća eura, a od TZ-a 6000 eura.

– Posebno sam sretna što smo pogodili s vizualom ove godine, radili smo redizajn i majice s natpisom “Samo jubav” brzo su nam planule. Već u petom mjesecu smo viđali ljude po gradu kako nose takve majice, na taj način živeći Metno i šireći pozitivne vibracije, kazala je Any Carević Grbić.

U organizaciji festivala sudjelovalo je 30-ak volontera, što članova FA Tempet, što članova obitelji i prijatelja koji su “dali ruke”.

Ivona Ćirak /foto Foton

- Oglas -