Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDodijeljene nagrade Grada Splita za 2019. godinu

Dodijeljene nagrade Grada Splita za 2019. godinu

Dobitnici nagrada Grada Splita za 2019. za životno djelo su umirovljeni radijski voditelj i urednik Jadran Marinković, umirovljena glavna sestra splitskog KBC-a Marija Županović te posthumno pjesnik i akademik Jakša Fiamengo i pionir hrvatske psihijatrije dr. Borben Uglešić.

Svečanost je organizirana u ponedjeljak u Gradskoj upravi, u skladu s epidemiloškim mjerama, a kako je istaknuto, laureati su oni koji su svojim profesionalnim radom utkali sebe u boljitak društva.

Osobne nagrade dodijeljene su Matku Marušiću, znanstveniku – književniku i bivšem dekanu Medicinskog fakulteta, Ivanu Gudelju – bivšem Hajdukovom kapetanu i nogometnom reprezentativcu, Tomislavu Veršiću – profesoru glazbene umjetnosti te dr. Ireni Zakariji-Grković – specijalistici obiteljske medicine i profesorici na Medicinskom fakultetu.

Skupne nagrade dobili su dr. Marko Trogrlić i dr. Stjepan Matković, Kuglački klub Mertojak i KUD-u Jedinstvo.

Kako je priopćeno iz Gradske uprave, zbog epidemioloških mjera izostala je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj se u povodu Dana grada i blagdan svetog Dujma dodjeljuju nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Čestitajući laureatima splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako su oni svojim profesionalnim radom utkali sebe za boljitak društva.

“Vi ste uzor meni i vjerujem da ćete to biti i onima koji dođu poslije mene na mjesto gradonačelnika ili gradonačelnice. Vi ste ona sol grada, društva koja daje posebnost okus i snagu koja je potrebna za izgurati teške trenutke”, rekao je Krstulović Opara.

Krstulović Opara: Cijepljenje početak kraja jednog ružnog razdoblja

Osvrnuo se i na jučer započeto cijepljenje protiv koronavirusa u Splitu. “Vjerujem da je ovo početak kraja jednog ružnog razdoblja, a naš grad i naš narod prošao je kroz puno teže trenutke pobjednički i uspješno, tako će biti i ovoga puta”, zaključio je Krstulović Opara.

Čestitke je uputio i predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić koji je izrazio žaljenje što zbog epidemije nije bilo moguće nagrade uručiti na tradicionalan način na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća uoči blagdana svetog Dujma.

“To nikako ne umanjuje vaša postignuća, a ako se itko ima po nečem lijepom sjećati u ovoj godini onda ste to upravo vi,” poručio je Stanišić.

U ime nagrađenih zahvalila je umirovljena glavna sestra u KBC-u Split Marija Županović.

“Svatko od nas je na sebi svojstven način darivao sebe ovom gradu kroz svoju osobnost ljudsku i profesionalnu sposobnost. Mlađe generacije bi trebale u našim primjerima pronaći nešto što bi njima bilo korisno da slijede put radišnosti i sebedarja za bolje sutra”, poručila je Županović.

Umirovljeni novinar Jadran Marinković je podsjetio kako mu je ovo treća nagrada za životno djelo s obzirom na to da je prethodne dvije dobio od HRT-a i Slobodne Dalmacije.

“Ova nagrada za životno djelo od Grada ipak je vrh vrhova,” kazao je Marinković.

Hina

- Oglas -