Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDIVJAK : Početak razredne nastave ovisno o provedbi prvih dviju faza

DIVJAK : Početak razredne nastave ovisno o provedbi prvih dviju faza

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak kako će početak razredne nastave ovisiti o provedbi prvih dviju faza popuštanja mjera, dodavši kako je to zaključak Vlade koja će odluku donijeti tek kada Stožer i HZJZ daju jasne upute.

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključke o popuštanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom u tri faze – od ponedjeljka, 27. travnja, te od 4. i 11. svibnja. U skladu s tim zaključcima predviđeno je, među ostalim, da će se u trećoj fazi, od ponedjeljka, 11. svibnja, omogućiti rad predškolskih ustanova i održavanje razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Za najviše učenika školska godina završit će online

“Najveći dio učenika završit će školsku godinu na online nastavi. Uvjerena sam da će većina roditelja vidjeti da su se uvjeti osigurali za početak razredne nastave, ali ostavit ćemo i rezervnu mogućnost”, objasnila je nakon sjednice Vlade ministrica Divjak spomenuti Vladin zaključak.

Istaknula je kako je riječ o zaključku Vlade i da odluku tek treba donijeti, dodavši da će se uvjeti za odlazak u školu moći komentirati kada će Nacionalni stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dati jasne upute. Najavila je da će, nakon sjednice Vlade održati online razgovor s ravnateljima osnovnih i srednjih škola.

“Treća faza ovisi o provedbi prve dvije faze. Neki nastavnici su i sad u školama i imaju mogućnost zbrinjavanja učenika. Imam sastanak s ravnateljima i kad Stožer i HZJZ daju jasne upute, moći ćemo komentirati koji su uvjeti za odlazak u školu”, rekla je Divjak, podsjetivši da je tako bilo i kada se prešlo na nastavu na daljinu.

Kada je pak riječ o nastavnicima koji su i sada u školi spomenula je kako je Vlada, nakon što je prije mjesec i pol donesena odluka o početku nastave na daljinu, ostavila mogućnost da roditelji mogu ostaviti djecu u školi, odnosno da škole i vrtići trebaju osigurati nužni prihvat djece.

Ministrica je potvrdila da će se državna matura matura provesti od 8. do 29. lipnja.

Hina

- Oglas -