Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaDIVJAK: Nakon zaključka Vlade i uputa Stožera kreće škola

DIVJAK: Nakon zaključka Vlade i uputa Stožera kreće škola

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu kako će na sjednici Vlade u četvrtak donijeti zaključak vezan u uz planirane školske aktivnosti, a kad se to objavi slijedit će upute Stožera i epidemiologa, nakon čega će krenuti škola.

Napomenula je kako će u četvrtak dati okvirni plan pa će nakon toga biti objavljene upute koje će jasno reći što su obveze škola, koje se se skupine učenika mogu vratiti u škole, a za koje je do kraja godine predviđena nastava na daljinu.

Na pitanje o završnim radovima strukovnih škola odgovorila je kako će i to u četvrtak dati u zaključku. “Onda će biti upute, međutim i u uputama za vrednovanje i ocjenjivanje su strukovne škole dobile naputak na koji se način pripremati, što se može odrađivati onilne, kako planirati aktivnosti, koje se aktivnosti mogu provoditi u školi, a koje ne mogu”, rekla je Divjak novinarima uoči sastanka užeg kabineta Vlade.

Naglasila je kako će prvo u četvrtak dati plan, a nakon toga bit će upućene detaljne upute ravnateljima, odnosno školama. “Popodne imam virtualni sastanak s ravnateljima pa ćemo onda neke stvari pojasniti, a sljedeći tjedan poslati pisane upute, način praćenja i sve ono što je potrebno kako bi učenici i roditelji, ravnatelji i učitelji te svi oni koji su u školi imali podlogu za svoje rad”, pojasnila je ministrica.

“Donijet ćemo zaključak koje se skupine učenika vraćaju u škole, koji je najraniji termin kad se vraćaju, a o svemu će biti dane i upute”, rekla je dodavši kako škole trebaju biti opremljene tako da budu sigurne.

Ako neki roditelj i nakon toga misli da treba zadržati dijete kod kuće o tome ćemo, poručila je, razgovarati jer je važno da svi roditelji osjećaju kako su njihova djeca u školi sigurna.

“Skupine učenika koje će biti u planu da rade iz škole, od njih se očekuje da budu u školi”, rekla je Divjak i dodala kako dopušta da iz nekih razloga roditelji imaju ograde pa će i oko toga dati upute.

Završetak godine bez mature nije izgledna opcija

Istaknula je kako je dosta sličan pristup školama i u drugih europskih država. “U prvo vrijeme, dok se ne osiguraju svi uvjeti i ne daju sve upute dopuštamo da ima i pitanja i da je jako važno da svi budu uvjereni da su uvjeti osigurani”, poručila je ministrica.

“Završetak školske godine bez mature u ovom trenutku nije izgledna opcija”, rekla je i dodala kako je opcija mature u lipnju.
Objavili smo i razdoblje unutar kojih će se to odvijati, gradivo koje će ulaziti na maturu, napomenula je.

Istaknula je i kako će daleko najveći broj europskih država imati maturu u lipnju, a posebno zemlje u bližem hrvatskom okruženju.

Hina / Foto: D.A.

- Oglas -