Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOĐIR PRORAČUNOM Narasle stavke za trenere za mlade uzraste, sportske stipendije, nove...

ĐIR PRORAČUNOM Narasle stavke za trenere za mlade uzraste, sportske stipendije, nove programe…

Za sport se za 2024. godinu izdvaja oko 642 milijuna eura, što je za 70 tisuća eura više nego ove godine i 100-tinjak tisuća eura više nego 2022. godine. Zajednica sportskih udruga za svoje redovne aktivnosti dobiva jednak iznos, oko 232 tisuće eura, no neke druge stavke kao potpora programima ZSU su se ipak uvećale za 50-ak tisuća eura. Primjerice, treneri za mlade uzraste stavka su koja je uvećana za čak 25 tisuća, a povećana je i cifra za sportske stipendije sa 6,6 u 2023. na 11,1 tisuću u 2024., što je skoro duplo.

Uvedena su i dva nova programa, HandBALL IN i Život u pokretu.

HandbALL IN program je prilagođeni sportski program namijenjen djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, kroz koji se već petu godinu za redom sportske i rekreacijske aktivnosti pokušavaju približiti i pružiti svima te tako senzibilizirati zajednicu i korisnicima poboljšati kvalitetu života.

Život u pokretu je novi program koji će se pokrenuti u 2024. godini, a namijenjen je starijoj populaciji i važnosti tjelovježbe u trećoj životnoj dobi.

Što se tiče organizacije sportskih aktivnosti, iznosi su se povećali za oko 4000 eura u odnosu na ovu odnosno za oko 13 tisuća eura u odnosu na 2022. godinu.

Kod manifestacija u sportu za potpore sportskim manifestacijama je osigurano je 50 tisuća eura, a sredstva su namijenjena potporama manifestacijama iz sporta koje Grad Makarska raspoređuje putem javnog natječaja. Prošle godine udruge su sudjelovale s ukupno 32 manifestacije. WTA Makarska Open hosted by Valamar naveden je u obrazloženju proračuna kao ženski teniski turnir koji se etablirao se kao jedna od najvažnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj, a gradski proračun stajat će 120 tisuća eura, ili petinu ukupnih izdvajanja za sport u Makarskoj.

I dok WTA Makarska gura već treću godinu za redom, a planira to činiti i u 2024. i 2025., ove je godine uvedena još jedna titula – titula Europskog grada sporta. Gradski proračun ona stoji 10 tisuća eura godišnje.

Povećanje iznosa za Univerzalnu školu sporta i Školu šaha pokazuje da su ovi programi zaživjeli. Za Univerzalnu školu sporta iznos je povećan s 9,3 na 14 tisuća eura, a za Školu šaha sa svega 2,9 tisuća u ovoj godini na čak 10 tisuća u narednoj.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -