Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOĐIR KROZ PRORAČUN Riva kao pješačka zona, Kulturni centar i trg na...

ĐIR KROZ PRORAČUN Riva kao pješačka zona, Kulturni centar i trg na Zelenki u planu tek za 2026. godinu

Proračun grada Makarske za iduću godinu, težak oko 31 milijun eura, bit će nesumnjivo jedna od najvažnijih točaka dnevnog reda predstojeće sjednice Gradskog vijeća, a što sve donosi obradit ćemo u našem serijalu “Đir kroz proračun”. Financijski plan za iduću godinu, zajedno s projekcijama za 2025. i 2026. godinu, vrlo je pregledan i dosta dobro istumačen, pa se može solidno iščitati realno planiranje budžeta i ljestvicu prioriteta. Za prvi dio našeg serijala izdvojit ćemo projekte koji, s obzirom na prioritete među kojima je Peškera “broj jedan”, za sada nisu na redu.

Tako će se s realizacijom projekta uređenja gradske rive sačekati do 2026. godine. Za tu je godinu trenutno zacrtano 6 milijuna eura, no od toga nas dijele pune dvije godine, pa trenutno možemo reći jedino “o tom, potom”. Cilj je, kako se navodi u obrazloženju, urediti rivu na način da se ista većim dijelom godine koristi kao pješačka, ekološki čista zona. Podsjetimo da bi glavni projekt tvrtke Emur studio trebao biti u finalnoj fazi, a kako se navodi u tumačenju ove stavke, sredstva se osiguravaju iz sljedećih izvora: komunalni doprinos, prihodi od prodaje nefinancijske imovine, opći prihodi i primici, pomoći EU.

S obzirom da se radi o velikom zalogaju potpunog make overa makarske rive kojemu prethode manji projekti osiguranja uvjeta za njezino zatvaranje (garaže, prometnice), EU fondovi bili bi, nota bene, od velike pomoći. No trenutno Makarska, kao i cijela Rivijera, ne spada ni u jednu skupinu. Naime, znamo da nije u brdskim područjima, ne spada u otoke, ne spada u potpomognuta područja niti urbane sredine s izdašnim ITU mehanizmima i to ju svrstava u iznimno rijetke sredine koje spadaju u “bijela područja” čije jedinice lokalne uprave mogu samo gledati kako se slijeva novac iz EU fondova, i ne moći aplicirati.

2026. godinu čekat će i Kulturni centar s parkingom. No predviđena su sredstva za prostor Industromontaže, i to 90 tisuća eura, a u Sv. Nikoli, kako smo pisali, uređuje se i Centar kreativnih ideja na 200 kvadrata. To je trenutno solidna alternativa budućem Kulturnom centru, dakako ako se Industromontaža zaista i realizira, i ako Kulturni centar, projekt o kojemu se desetljećima mašta, jednog dana i ugleda svjetlo dana.

Međutim, ono za što definitivno možemo reći “nažalost” što će se tako dugo čekati jer bi trebalo biti više na ljestvici prioriteta, jest uređenje Trga na Zelenki. U 2024. i 2025. predviđaju se manji iznosi, a tek u 2026. godini je planiran iznos kojim bi se realiziralo uređenje trga. Za 2026. je zacrtano 980 tisuća eura, a kako se navodi, cilj je osigurati sigurnu i funkcionalnu kulturnu ustanovu s garažom.

U narednoj godini izdvaja se tako 110 tisuća eura, a u 2025. 200 tisuća eura. Planirana sredstva namijenjuju se za izgradnju i ostale aktivnosti koje prethode izgradnji trga sa garažom ispred crkve Kraljice Mira na Zelenci.

Posve je jasno da se ne mogu svi projekti staviti u dvije godine, pogotovo kad se planiraju neki financijski i urbanistički zahtjevniji poput Peškere, no Zelenka definitivno zaslužuje javni prostor poput trga i rješenje javnih garaža. Osnovna škola, samostojeći vrtić i još jedan u prizemlju zgrade, planovi oko vjerskog vrtića, te rapidni rast zgrada i novih stanova Zelenku pretvaraju u novo naselje koje se trenutno, kad je riječ o javnom prostoru, zadovoljava s kružnim tokom na silu pretvorenim u trg.

Gradska vlast odugovlačenje s ovim projektom tumači rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, kako nam je odgovoreno na jedan upit još u listopadu, a zanimalo nas je tada i hoće li se ići na arhitektonski natječaj kao s Peškerom, rivom ili pijacom. Nije nam rečeno ni da hoće ni da neće nego da se planiraju držati pozitivnih zakonskih normi, maksimalno uvažavajući javni interes i mišljenje struke.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -