Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja

DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja

Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća birače koji nisu upisani u registar birača ili im upisani podaci nisu točni, da imaju pravo zatražiti upis, dopunu ili ispravak podataka od 3. do najkasnije, 24. lipnja.

Zahtjev za upis, dopunu ili ispravak podataka birač podnosi nadležnom upravnom tijelu, njihov popis s kontakt podacima objavljuje Ministarstvo uprave na svojoj mrežnoj stranici.

U evidenciju birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj birači su upisani prema mjestu prebivališta.

Evidenciju birača bez prebivališta u Hrvatskoj vodi nadležno upravno tijelo Grada Zagreba.

Svoje podatke, upisane po službenoj dužnosti, svaki birač može provjeriti uvidom u Registar birača dostupan na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr, provjerom putem OIB-a ili MBG-a građana i prezimena.

Zahtjeve za privremeni upis (ako će se na dan izbora zateći izvan mjesta prebivališta u Hrvatskoj), za prethodnu registraciju (ako će biti u inozemstvu), za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, tzv. „žuta potvrda” (ako će biti izvan prebivališta u Hrvatskoj ili u inozemstvu) birači mogu podnijeti od 3. do 24. lipnja.

Birač koji pravodobno ne podnese odgovarajući zahtjev, moći će glasovati samo na biračkom mjestu prema mjestu svog prebivališta.

Oni koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani, zahtjev za privremeni upis i za prethodnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Aktivna registracija

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, da bi glasovali u inozemstvu ili u Hrvatskoj, trebaju se aktivno registrirati.

Oni kojima je izdana e-osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ne moraju to raditi već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva (DKP) odnosno u Hrvatskoj, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju e-osobna iskaznicu, moraju se aktivno registrirati da bi mogli glasovati u inozemstvu ili za to posebno određenim biračkim mjestima u Hrvatskoj. Zahtjev za aktivnu registraciju te za promjenu mjesta aktivne registracije može se podnijeti od 3. do 24. lipnja.

Podnosi se hrvatskom DKP-u, odnosno upravnom tijelu prema mjestu u Hrvatskoj gdje će se birač zateći na dan izbora.

Obrasci i informacije o načinu podnošenja navedenih zahtjeva objavljuju se na mrežnoj stranici pojedinih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani, sve zahtjeve mogu podnijeti putem iste.

Što ako osobna više ne vrijedi?

Birači koji na izbornu nedjelju ne budu upisani u izvadak iz popisa birača na svom biračkom mjestu (primjerice jer nemaju važeću osobnu iskaznicu) moći će taj dan dobiti tzv. plavu potvrdu za glasovanje, izdaju je nadležni uredi u Hrvatskoj prema mjestu prebivališta birača.

U popis birača neće biti upisani birači koji 5. srpnja, na dan izbora, neće imati valjanu osobnu iskaznicu odnosno koji do zatvaranja registra birača nisu podnijeli zahtjev za izdavanje nove.

DIP stoga poziva birače da pravodobno provjere valjanost svojih iskaznica. Biračima koji se nisu aktivno registrirali, a nemaju prebivalište u Hrvatskoj tzv. bijelu potvrdu za glasovanje na dan izbora izdaju hrvatska DKP.
Hina /foto D. A.

- Oglas -