Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaOPASNE VREMENSKE PRILIKE: DHMZ predviđa udare juga do orkanskih 130 km/h na...

OPASNE VREMENSKE PRILIKE: DHMZ predviđa udare juga do orkanskih 130 km/h na cijelom Jadranu, a uz obalu do 90 km/h

Nakon ekstremnih vremenskih prilika u četvrtak, petak i subota su donijeli barem djelomično smirivanje vremena.

Danas je značajnijih količina oborine bilo samo u Zabiokovlju. Tako je u Vrgorcu do 16 sati palo 29 litara po kvadratnom metru. Toplo je za dio godine pa su najviše dnevne temperature zraka bile od 12 do 18°C. Jugo već sada ima olujne udare. Tako u Splitu ima udare do 83, Zadru 88, Zvjezdanom selu Mosor 90, a na Biokovu do 92 km/h – prenosi Dalmacija danas.

Trenutno se cijela zapadna Europa nalazi u polju niskog tlaka zraka, a nad sjevernom Italijom se formira sekundarni ciklonalni centar. Taj će se centar u nadolazećoj noći i tijekom nedjelje naći nad sjevernim Jadranom što će uvjetovati opasne vremenske prilike na velikom dijelu Jadrana. Na to upozorava DHMZ kroz sustav MeteoAlarm koji je za područje cijelog Jadrana izdao crveni, najviše stupanj upozorenja i to zbog juga. DHMZ predviđa udare juga do orkanskih 130 km/h na cijelom Jadranu, a uz obalu do 90 km/h. Osim na vjetar, DHMZ upozorava na obilne oborine, tijekom nedjelje može pasti do 90 litara kiše po kvadratnom metru.

Kako će izgledati meteorološka nedjelja u Dalmaciji?

Bit će umjereno do znatno oblačno. Kraća sunčana razdoblja moguća su uglavnom ujutro. Kiša će veći dio dana biti rijetka ili će izostati, ali u ranu večer očekuje se jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, prvom u sjevernoj Dalmaciji, ali će se brzi širiti na jug. Lokalno za vrijeme neverina u kratko vrijeme može pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru, što može izazivati lokalne bujične poplave. Kiša će prema kraju večer prestati na sjeveru Dalmacije. Kasno navečer kiša će prijeći u snijeg na Dinari, Kamešnici i Svilaji iznad 1300 metara nadmorske visine. Glavno obilježje nedjelje ipak će biti jugo. Ono će biti jako do olujno, najjače u drugom dijelu dana. Jugo će najjače puhati na vanjskim otocima i otvorenom morem sjeverne i dijela srednje Dalmacije. Najjači udari na moru će vjerojatno prelaziti 140 km/h. Udari preko 100 km/h na obali najizgledniji su na zadarskom području, a preko 120 km/na na rogozničkom području. Kasno navečer na zadarskom području može biti jakih udara pulenta. Vjetar će dignuti visoke valova koji bi ponegdje na moru sjevernog Jadrana mogli prelaziti 8 metara. Vjetar i valovi bi bit će zaslužni za velike poremećaje u prometu more. Zbog niskog tlaka zraka i južnih vjetrova očekuje se ciklonalna plima, no čini se da bi njen učinak najvidljiviji mogao biti kasno navečer, osobito u noći na ponedjeljak. Tada bi neki niži dijelovi obale mogli naći pod morem. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 12 do 18°C, svježije navečer, osobito u Zagori.

Manje opasno vrijeme sljedeći tjedan, ali izrazito nestabilno

Iako će u ponedjeljak jugo zamjetno oslabiti u odnosu na nedjelju, puhat će cijeli dan s pokojim jakim udarom. Bit će više sunčanih razdoblja nego u nedjelju, ali će i dalje biti kiše. Bit će 2-3 stupnja svježije u odnosu na nedjelju.

Novo jačanje juga očekuje se u vrlo promjenjivi utorak. Krajem dana jugo će imati olujne udare. Dosta kiše bit će u srijedu i četvrtak, a jugo će postupno slabiti. Bit će toplo za dio godine, ali manje toplo nego ovih dana.

Bura i zima nisu na vidiku sljedećih desetak dana, niti stabilizacija vremena.
M.D. / foto Goran Morović

- Oglas -