Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaRIVIJERABrelaALPINISTIČKI KAMP GLAVNO DA SE KLAJMBA OKUPIO PREKO 200 SUDIONIKA Manifestacija na...

ALPINISTIČKI KAMP GLAVNO DA SE KLAJMBA OKUPIO PREKO 200 SUDIONIKA Manifestacija na Kričku je među najvećima u ovom dijelu Europe

Alpinistički kamp Glavno da se klajmba ove godine, deveti put za redom, održao na Biokovu, sa središnjim mjestom događanja na Gornjem Kričku u Brelima, gdje se okupilo više od dvije stotine penjača iz svih krajeva Hrvatske, ali i niza drugih zemalja – Slovenije, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, čime se ovo tradicionalno penjačko okupljanje potvrdilo kao jedna od najvećih takvih manifestacija u ovom dijelu Europe.
U organizaciji su sudjelovali Komisija za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza, Speleološko alpinistički klub Ekstrem Makarska te alpinistički odsjeci planinarskih društava Željezničar i Velebit iz Zagreba, a ijepo vrijeme koje je ove godine pratilo penjače omogućilo je i veliki broj uspona, koji bi se protegli od ranog jutra sve do večernjih sati, okupljanja u Brelima uz večeru, piće i druženje. Svih ovih godina sudionici kampa promoviraju Biokovo kao jedno od posebnijih mjesta za penjanje jer se strme stijene na kojima se penje protežu pedesetak kilometara od Dubaca i Brela pa sve do Gradaca odnosno Ploča na jugu. Osim toga, u sklopu Kampa postavljena je i izložba fotografija Stanka Gilića, izuzetne osobnosti hrvatskog alpinizma druge polovine dvadesetog stoljeća, pod naslovom Čovjek planina, koju je predstavio Andrija Rubinić.Na Kampu su, dodajmo, sudjelovali i penjači projekta Erazmus + „Penjanje za sve“ koji već nekoliko godina traje uz potporu Europske unije i u kojem sudjeluje više zemalja.
Posebno je bilo zanimljivo večernje predavanje, kojeg je u ovogodišnjem izdanju održao jedan od legendarnih svjetskih penjača, pripadnik zlatne generacije slovenskog alpinizma Silvo Karo. Do kraja ispunjena dvorana odslušala je predavanje o penjačkim uspjesima na stijenama Južne Amerike, Patagonije i njezinih fascinantnih stijena Cerro Torrea, Fitz Roya, do grenladskih divovskih litica ili uzvišenih himalajskih visokih uspona. Inače, na početku predavanja u ime svih organizatora pročelnik Komisije za alpinizam Petar Kasum zahvalio se na podršci općini Brela, Turističkoj zajednici Brela, Parku Prirode Biokovo, a u ime domaćina predsjednik Ekstrema Makarska Toni Jović iskazao dobrodošlicu i istaknuo da ovoliki trud oko pripreme i organizacije vrijedi uz toliki broj sudionika i redom pozitivne komentare. Penjače je pozdravio i ravnatelj Parka prirode Biokovo Slavo Jakša, a kao popratni program održala se i promocija sportske i penjačke obuće renomiranom slovenskog proizvođača Alpina. – Silvo Karo je nakon predavanja potpisivao i svoju nedavno objavljenu knjigu Alpinist. Ugodno je bilo slušati i pohvale tako velikog penjača kako je ovo jedan od rijetkih kampova koji okuplja ovoliko alpinista, i gdje se širi tako pozitivan i poletan alpinističkih duh – kaže nam Ivo Rakić iz SAK Ekstrem.
Priredio O.Franić / foto SAK Ekstrem

- Oglas -