Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaRIVIJERAPodgoraDEPONIJI DILJEM OPĆINE PODGORA Vatrogasci s Podgora čistoćom uklonili i očistili otpad

DEPONIJI DILJEM OPĆINE PODGORA Vatrogasci s Podgora čistoćom uklonili i očistili otpad

Podgora čistoća, firma koja obavlja komunalne djelatnosti na području općine, objavila je prije dva dana fotografiju i tekst u kojemu traže informaciju o ostavljenom otpadu na području Igrana. Već danas su vatrogasci DVD-a Podgora zajedno s djelatnicima Podgora čistoće očistili divlji deponij između Drašnica i Igrana.

Evo što su prije dva dana objavili na stranici Podgora čistoće…

– Pogled vrijedan milijun dolara – prekrasan otok Hvar, još uvijek čisto Jadransko more na kojem se zrake sunca igraju i promatraču hrane dušu, pune ga energijom i mame da nikad ne ode odavde, stoljetni maslinici svuda okolo, borovi. Malo je ljepota u svijetu kao što je raj u kojem živimo.

A onda, spustimo pogled i vidimo stotine staklenih boca, madraci, jastuci od stolica, kutije od razne hrane (pilećih medaljona, burgera i slično) – sve odbačeno u prirodu, hladno, promišljeno, bešćutno.

Ovo nije problem samo i isključivo jer mi kao država živimo od turizma, već zato što svi zajedno na planeti Zemlji živimo od svega što nam ona pruža. Ovo nije način na koji trebamo i smijemo živjeti u jedinoj kući koju imamo, stoji u objavi.

Nadalje navode da je na lokaciji (donja cesta između Drašnica i Igrana, na predjelu koji već pripada Igranima, po našoj procjeni) riječ uglavnom o otpadu iz ugostiteljskog objekta. – Ukoliko itko može dati bilo koju informaciju, molimo da nam jave, poručili su, a danas i očistili odvratni deponij.

Oko ovog slučaja oglasila se uskoro i Općina Podgora, točnije, načelnica Petra Radić koja poručuje: dati ćemo sve od sebe da pronađemo odgovorne!

– Nažalost, ovaj slučaj nije jedini, slične stvari se događaju u svim mjestima naše Općine, ističe Radić te navodi drugu lokaciju na kojoj se može vidjeti sličan užas.

– Mještani su prijavili slučaj u Živogošću, gdje je prije par dana nekolicina mještana izbacila šut i ostatke keramičkih pločica u špilju, par metara od mora nedaleko od lučice. Iako su nam pojedini mještani javili tko je to napravio i kada, nismo ih u mogućnosti adekvatno kazniti jer se nitko ne želi zamjeriti ovakvim pojedincima, ne žele svjedočiti zbog mogućih problema s takvim bezobzirnim ljudima. Molimo vas da budete spremni izaći javno kad primjetite ovakva ili slična djela.

Tada nam otvarate mogućnost da se borimo, da osudimo i kaznimo ovakvo ponašanje te skupa donesemo promjene na bolje.

Ne smije biti normalno izbacit šut usred mjesta ili u prirodu i pritom proći nekažnjeno.

Živimo od turizma i priroda nam je podarila blagodati koje ne smijemo uništavati, a naša dužnost je spriječiti ovakve događaje i zaštititi okoliš, poručila je načelnica općine koja je sigurno ponosna na sumještane koji su današnjom akcijom pokazali koliko im je stalo do prirode i svojeg mjesta.

Ovima koji nemaju ni kulture, ni empatije, ni znanja, a ni pameti, dobro su volonteri poručili: karma se uvijek vrati u životu.

M.D./foto Fb

- Oglas -